Xerrada 'Salut i ètica' a l'Hospital de Figueres el dilluns 18

2016-01-14 14:00

El proper dilluns, 18 de gener, a les 19 h, a la sala d’actes de l’Hospital de Figueres tindrà lloc la xerrada oberta al públic «Salut i ètica», en el decurs de la qual intervindran Joan Manuel del Pozo, catedràtic de Filosofia i director de l’Observatori d'Ètica Aplicada a l'Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària de la Universitat de Girona; Josep Taberner, membre del Patronat de la Fundació Salut Empordà (FSE) i rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres, i Marta Felip, alcaldessa de Figueres i presidenta del Patronat de l’FSE.

Sessió interna

Paral·lelament, aquesta setmana s’ha celebrat una sessió per a professionals de l’entitat per tal de tractar el tema. La xerrada, presentada per Marta Cullell, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de l’entitat, va començar amb la intervenció de Ramon Sans, cap del Servei de Nefrologia i Diàlisi de l’Hospital de Figueres, que va oferir un recorregut històric fins als nostres dies de l’evolució de l’ètica lligada a la salut. Seguidament, va parlar Martí Masferrer, gerent de l’FSE, que va destacar com n’és d’important per a una organització tenir definits els seus principis, valors i pautes de conducta, especialment en moments en què cal prendre decisions difícils. Va tancar l’exposició Josep Taberner, membre del Patronat, que va posar èmfasi en el punt de partida d’aquest document, una posada en comú interdisciplinària i enriquidora, en la qual hi han participat professionals, membres de la direcció i del patronat de l’entitat.

El Codi ètic

El Codi ètic inclou unes consideracions “en base al compliment dels quatre principis bioètics: autonomia, beneficència, no maleficència i justícia”. També proclama “respectar la dignitat de les persones ateses i professionals, lliure de cap tipus de discriminació ni diferenciació per raons d’ètnia, gènere, creences religioses, polítiques, llengua, sindicals, socials, culturals, econòmiques o condicions de la persona”. Entre els compromisos dels òrgans de govern de l’FSE hi ha el de la sostenibilitat, el de cercar el consens en les seves actuacions i el de tenir “una actitud flexible, transparent, autocrítica, accessible i respectuosa vers els suggeriments de ciutadans i professionals”.