Un audiovisual sobre el castell de Sant Ferran i Figueres donara la benvinguda al visitant de la fortalesa

2015-02-24 19:00

Yolanda Falcon / AE Comunicació

Aquest migdia s’ha inaugurat la sala d’interpretació situada a l’entrada del castell, just on s’ubicava la cantina, i formarà part del recorregut del castell.

L’audiovisual explica en 12 minuts la història del castell de Sant Ferran: qui el va ordenar construir, el perquè, les característiques arquitectòniques de la fortalesa i el seu context periurbà i “els lligams del castell amb la ciutat”, segons va explicar el director del Consorci castell de Sant Ferran, Damià Abella. El treball és fruit d’una col·laboració entre el Consorci i la Universitat de Barcelona i ha estat dirigit pel professor Francesc Xavier Hernández i hi ha col·laborat també la Fundació Fortaleses Catalanes, l’historiador figuerenc Alfons Martínez i Jordi Pericot. “Està destinat a un públic polivalent”, ha dit el professor durant l’acte d’inauguració de la sala i de l’audiovisual.. Part de les imatges aèries del castell que es projecten s’ha enregistrat mitjançant ‘drones’ i es poden veure recreacions històriques del procés de construcció i dels assetjaments militars que va patir la fortalesa al llarg d’aquests segles.

La nova sala d’interpretació, on es projecta l’audiovisual, està situada a l’entrada del castell i forma part de l’inici del recorregut per la fortalesa. Segons ha explicat el director del Consorci, aquest treball és “un pas més” per la musealització del castell. Properament, es té previst obrir al públic el penal i incorporar-lo també al recorregut. Actualment, l’edifici del penal està molt deteriorat a causa d’una gran voladura l’any 1939 i que també va afectar l’edifici de l’hospital. La idea és, segons el director del Consorci, obrir-lo al públic aquest 2015 i col·locar-hi uns plafons on s’expliqui la seva història. “Està molt avançat el tema”, ha explicat Abella, qui ha destacat l’interès que pot despertar al visitant la seva història. “En el seu moment, el penal va ser modèlic, perquè en aquest penal es van instaurar el treball. El pres confeccionava cistelles o espardenyes i les famílies les venien a Figueres i va funcionar molt bé.”

Un altre projecte de musealització són les guies didàctiques per professors de primària i de secundària. “El que volem és que els professors es puguin preparar de manera didàctica les visites al castell”, ha dit Damià Abella.