Tramuntanart oferirà treballs sobre el vent d'uns 80 artistes

2016-05-30 17:00

El Tramuntanart és un treball d’experimentació i investigació sobre l’actuació del vent i les conseqüències quepot provocar sobre el paisatge, la fauna o bé sobre l’ésser humà a través de l’art contemporani.

Aquest any hi ha modificacions pel que fa als espais. Les obres es concentraran entre la Platja d’Aquí de sota (davant de l'Ajuntament), el Passeig del Mil·lenari i altres espais interiors com ara la Mar d’Amunt, Cal Nin i la Confraria de Pescadors. Per tal de poder seguir el recorregut de tots els espais es posarà a la disposició dels visitants un fulletó amb un plànol de tots els àmbits participants en aquesta edició del Tramuntanart. Una altra novetat d’aquest any és que s’incorpora una exposició de fotografia de paisatges de tramuntana i postes de sol i una exposició d’artistes locals, que s’inauguraran el dissabte 4 de juny. 

El Tramuntanart s’inaugurarà el diumenge 5 de juny amb un recorregut de totes les obres. Una part important de les obres restaran exposades al públic fins el diumenge 12 de juny. Es tracta d’una mostra de Land Art, d’un Hapenning, o sigui, d’una actuació de l’home a sobre de la natura, en aquest cas desafiant el vent. S’hi podrà veure com cada artista interpreta la temàtica amb la seves propostes artístiques, escultòriques, fotogràfiques, performances, o bé mitjançant instal·lacions mòbils o fixes que poden estar enfocades des de molts aspectes com l’aerodinàmica, el paisatge, la indumentària o els estris de pesca.

D’aquesta manera comprovarem els efectes i les formes que pot generar el vent sobre les obres creades per vuitanta artistes de diferents països que participaran en la jornada. També reflexionarem fins a quin punt el vent pot afectar mariners, pescadors, navegants i persones que degut al seu ofici, s’exposen durant moltes hores al vent, tant en l’aspecte físic com psicològic i de com ho han afrontat i assumit en el transcurs de la història.

El Tramuntanart és una manifestació artística sense precedents a casa nostra, dedicat a un tema tant gironí i empordanés com és la tramuntana. No hi ha guanyadors, perdedors o premis a guanyar. És simplement una trobada d’artistes reunits per experimentar sensacions amb el vent, compartir i passar un dia plegats. El Tramuntanart durarà fins el 12 de juny, 8 dies i posteriorment se’n farà un catàleg, com en les passades edicions.

El Tramuntanart és una iniciativa organitzada per l’Ajuntament del Port de la Selva i l’ARC (Associació de restauració i comerç), i compta amb la col·laboració d’entitats locals com la Confraria de Pescadors i d’artistes locals com la Galeria Pilar Pineda. També ha col·laborat amb la Mostra d’Art, la Cooperativa de Garriguella, que compta dintre dels seus productes amb el vi Tramuntanart.