Taller de Teatre estrena 'Segona historia de Fedra' a La Cate

2013-12-04 08:00

El 14 de desembre el grup figuerenc Taller de Teatre estrena a l’espai Cultural la Cate, un espectacle que han titulat “Segona història de Fedra”, la qual inclou l’obra teatral “Una altra Fedra, si us plau”, altres textos originals de l’escriptor, i una introducció en la que es situa l’obra i s’expliquen diferents fets que envoltaren la seva estrena.

El dissabte 14 de desembre, a les 9 del vespre, i el diumenge 15, a les 6 de la tarda, són les funcions programades per aquest espectacle que s’emmarca en la celebració de l’any Espriu. Les entrades anticipades es poden adquirir els dijous a la taquilla del teatre Jardí, i els dies de funció a la taquilla de la Cate, des de dues hores abans del seu inici. Els socis del Patronat de la Catequística, entitat a la qual pertany el grup, tenen descompte.

L’espectacle està inclòs a la programació municipal de teatre per aquesta tardor, i en el programa editat s’hi llegeix a mena de síntesi del que es veurà a l’escenari: “L’any 1978 s’estrenava a Girona Una altra Fedra, si us plau, amb un controvertit muntatge.  Tres anys després l’escriptor va publicar Les roques i el mar, el blau, on els seus protagonistes continuaven explicant-se més enllà de la tragèdia, més enllà de la passió, més enllà del temps.

La celebració del centenari de Salvador Espriu ens ha esperonat a fer pujar de nou a l’escenari, entre roques, oliveres i xipresos, els personatges mitològics de Trezèn; els alliçonadors comentaris de les senyores Magdalena Blasi  i Tecleta Marigó, acompanyades de l’erudit Pulcre Trompel·li, tots ells de Lavinia;  i un guiatge per l’enrevessat laberint, no d’Ariadna, sinó de Salom. Tot plegat sota l’atenta mirada de Thànatos, omnipresent a l’escenari com en la vida, i que aquí calla sinistrament.”

Així doncs, a més d’Una altra Fedra, si us plau, la dramatúrgia, que com la direcció, signa Alfons Gumbau Masó, inclou proses de Les roques i el mar, el blau, i unes intervencions recordant l’accidentada estrena, la controvèrsia sobre aquella posada en escena, i una senzilla introducció als antecedents mitològics de Fedra, Teseu i Hipòlit. Tot plegat basteix un espectacle fresc, lleuger, en el qual a la tragèdia dels personatges mitològics s’anteposa, el realisme dels personatges de Lavínia creats per Espriu.