Simulacre per posar a prova el nou túnel del Pertús

2010-11-04 20:16

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya ha participat aquest dijous en un simulacre d’emergència al túnel del Pertús, el qual ha de permetre la connexió entre Espanya i França mitjançant la Línia d’Alta Velocitat i entrar en funcionament abans que acabi l’any.

En aquest exercici s’ha simulat una parada d’emergència d’un tren amb uns 400 passatgers a la meitat del túnel (en territori francès), els quals han hagut de ser evacuats per la boca nord. A la banda francesa s’ha situat la direcció principal de l’exercici, i a la part catalana s’ha constituït un Centre de Comandament Avançat (CCA) per coordinar les accions dels operatius catalans en el simulacre.

Tots els passatgers, entre els quals hi havia 5 persones amb mobilitat reduïda, han sortit per la boca nord del túnel sans i estalvis als volts de les 17.00 hores, que és quan s’ha pogut donar per finalitzat l’exercici. La majoria de passatgers han caminat uns 4 km fins arribar a la sortida del túnel, mentre que els ciutadans amb mobilitat reduïda han estat portats en vehicle cap a l’exterior.

En el simulacre hi han participat una cinquantena d'operatius catalans: Una vintena d’efectius dels Bombers de la Generalitat, 12 efectius dels Mossos d’Esquadra, 4 efectius del SEM, així com membres del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència (CAGTU) 112 i del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil.

Els principals objectius del simulacre eren comprovar la capacitat d’evacuació del túnel, i la resposta dels serveis interns de la concessionària TP-Ferro i també dels cossos operatius francesos i catalans.

En l’exercici, els operatius catalans han treballat coordinadament amb els Bombers del Servei d’Incendis i Socors Francès, i la DGPC ha activat la fase d’alerta del Pla d’Actuació del PROCICAT per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril. La resta de serveis d’emergències també han fet proves dels respectius protocols d’actuació.

Els propers dies 17 i 30 de novembre també es duran a terme simulacres en aquestes instal·lacions per tal de garantir la seguretat al túnel una vegada entri en servei de forma provisional a finals d’any. El túnel permetrà la connexió entre Espanya i França mitjançant la Línia d’Alta Velocitat i ha d’acollir tant la circulació de passatgers com de mercaderies, incloses les perilloses.

Un cop finalitzat el simulacre s’ha fet una primera valoració de l’exercici a la boca nord del túnel, a càrrec del Prefecte dels Pirineus Orientals, el Subdelegat del Govern a Girona, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona, Marc Vidal.