Santi Vila inaugurarà l'exposició 'Empordà industrial' a l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries

2017-01-19 13:00

Els museus Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Museu del Suro de Palafrugell i Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya han organitzant conjuntament l’exposició "Empordà Industrial". És tracta d’un projecte col·laboratiu de tres museus que formen part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en el que es treballa més enllà de les seves circumscripcions locals per poder oferir una visió integrada d’un període històric, la industrialització, que ha estat un dels més destacats de la nostra història contemporània de Catalunya. El conseller de Cultura Santi Vila serà l'encarregat de fer-ne la inauguració aquest dissabte 21 de gener a dos quarts d'onze del matí.

Del mar fins a la muntanya, passant per la plana i els aspres, la industrialització de l'Empordà, entenent-lo com el conjunt de les dues comarques que avui el formen, va íntimament lligada a l'explotació del seu sector primari. L'exposició proposa un recorregut pels diferents paisatges i les indústries que se'n deriven ja des del segle XVIII. 

Més enllà, es posen de rellevància els dos models industrials diferenciats a l'Alt i al Baix Empordà: la Comarca del suro i el Centre comercial i industrial de Figueres. 

A l'exposició, comissariada per Eusebi Casanelles, ex-director del mNACTEC; i fruit de la recerca de prop de dos anys en el camp del patrimoni industrial empordanès, es podrà copsar a través d'imatges, audiovisuals, objectes i maquetes la importància que la industrialització va tenir en aquest territori. 

L’Empordà,  que tothom percep com un territori agrícola i turístic i conegut per la seva anomenada Costa Brava, ha de revalorar el seu important passat industrial  ja que aquest ha modelat l’estructura de la seva societat i ha establert una cultura productiva, antecedent de les industries punteres actuals. En aquest sentit, volem agrair al gran nombre d’institucions, particulars i empreses que han col.laborat i ens han cedit material per la mostra.