'Retrat del meu pare' de Dalí candidata a pintura universal a Barcelona

2014-03-05 12:00

L’obra “Retrat del meu pare”, de Salvador Dalí (Figueres,1904-1989), realitzada el 1925, ha estat nominada a “pintura universal a Barcelona”. La pintura está ubicada al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Salvador Dalí va fer la seva primera exposició a les Galeries Dalmau de Barcelona l'any 1925, abans de fer el seu primer viatge a París i de decantar-se cap al surrealisme. Una de les pintures més destacades de la mostra, considerada una de les millors de la seva etapa de joventut, és aquest retrat del seu pare. Dalí va concentrar en l'expressió severa del rostre i, especialment en la mirada incisiva i penetrant, la forta personalitat del pare, notari de Figueres, amb el qual mantenia una relació difícil. El domini tècnic que en aquell moment havia assolit el jove pintor s'aprecia en els perfils dibuixats amb nitidesa, en el tractament de la llum i les ombres, o en la potència expressiva de les tonalitats sòbries.

Fins ara han estat nominades a “Pintura universal a Barcelona” les següents obres:

- L’absis de Sant Climent de Taüll (1123) del Mestre de Taüll (MNAC)

- La vicaria (1870) de Marià Fortuny (MNAC)

- Terrats de Barcelona (1903) de Pablo Ruiz Picasso (Museu Picasso)

- Llibre-Mur (1990) d’Antoni Tàpies (Fundació Tàpies)

- Pintures murals (1929) de Josep Maria Sert (Ajuntament de Barcelona)

- L’Estel matinal (1940) de Joan Miró (Fundació Joan Miró)

- Composició (1972) de Josep Guinovart (Can Framis, Fundació Vila Casas)

- Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem (1897) de Ramon Casas (MNAC)

- 7 de novembre, 1971 (1971), d’Antoni Tàpies (Parlament de Catalunya)

- Pintures murals de la parròquia de Sant Andreu de Palomar (1956-1960), de Josep Verdaguer (parròquia de Sant Andreu de Palomar).

- Mare de Déu dels Consellers (1445), de Lluís Dalmau (MNAC)

- Retrat d’una vaileta (1919), de Joan Miró (Fundació Miró)

- Retrat del meu pare (1925), de Salvador Dalí (MNAC)

S’enten per “10 pintures universals a Barcelona” aquelles ubicades en el terme municipal de la ciutat de Barcelona. Tant les que han estat realizades a Barcelona com aquelles altres que, per circumstàncies de la història, tot i no haver estat pintades a Barcelona, estan de manera permanent a la ciutat de Barcelona, en museus, edificis oficials, esglésies, etc.

A la campanya “10 pintures universals a Barcelona”, que es desenvolupa en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Barcelona 2014, hi poden participar tots els ciutadans que ho desitgin. La campanya té tres fases diferents:

La primera és la presentació de candidatures on qualsevol ciutadà podrà presentar propostes de candidatura. Per a fer-ho haurà d’enviar un correu electrónic a info@ccc.cat detallant l’element candidat que es presenta.

La segona és la de la votació ciutadana de les pintures candidates. Les 10 més votades es convertiran en “10 pintures universals a Barcelona”.

La tercera és la fase de reconeixement i promoció de les pintures elegides

Les candidatures a “Pintura Universal a Barcelona” es van fent públiques diàriament a través del Facebook i el Twitter de l’Organització Capital de la Cultura Catalana.