'Repensem l'Empordà' 2021 estarà dedicat a les energies renovables

2021-03-30 18:00

Des de l’any 2018, l’Institut d’Estudis Empordanesos organitza les jornades de debat Repensem l’Empordà, que han tingut un considerable èxit de públic i una àmplia repercussió en les anteriors edicions.

La voluntat de l’Institut d’Estudis Empordanesos és la d’assolir la capacitat d’avaluar el present que ens ocupa i preocupa, i incidir, en la mesura de les nostres possibilitats, en la manera d’avançar positivament cap al futur.

Per aquest motiu, l’IEE, conjuntament amb el Consell Regulador de la DO Empordà, la Iaeden-Salvem l’Empordà, l’Associació Empordà Turisme i el Setmanari de l’Alt Empordà, dediquem el Repensem d’enguany a debatre sobre un dels temes que està preocupant més a les diferents institucions i entitats de la comarca: la implantació de les energies renovables i el seu impacte sobre el territori.

Des de l’entrada en vigor de la normativa sectorial que regula les mesures urgents que cal prendre davant la situació d’emergència climàtica a Catalunya, els municipis de l’Empordà han rebut una quantitat important d’avantprojectes que proposen la generació d’energia mitjançant la construcció de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques dins el seu terme o en la seva àrea d’influència.

El debat estarà centrat en dos aspectes essencials: quines són les amenaces de la implantació d’aquestes instal·lacions sobre el territori? Quines oportunitats de riquesa econòmica poden generar sobre la població? En definitiva, debatrem l’equilibri entre la necessitat i l’oportunitat.

La jornada, que té el suport de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, tindrà lloc el pròxim dissabte, 17 d’abril de 2021, a l’auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc, amb el següent programa:

BENVINGUDA 09.45-10.00 hores a càrrec d'Anna Maria Puig, presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos

TAULA NÚM. 1: 10.00-11.30 hores: DIAGNOSI SOBRE LA IMPLANTACIÓ DE LES ENERGIES RENOVABLES EN EL TERRITORI

Joan ARRUFÍ, president de la DO Terra Alta
Carles RIBA, enginyer i  president del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible
Sergi SALADIÉ, geògraf i consultor en Paisatge, Energia i Planejament territorial

TAULA NÚM. 2: 11.30-13.00 hores: IMPACTE I VIABILITAT AMBIENTAL I ECÒNOMICA DE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Mita CASTAÑER, geògrafa i directora de la Càtedra de Geografia i Pensament  Territorial de la Universitat de Girona
Antonio TURIEL, físic i investigador a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC
Joan VILA, enginyer industrial i empresari

Moderador de les taules Santi COLL, periodista, director del Setmanari de l’Alt Empordà

CLOENDA: 13:00-13.30 hores amb Miquel PUIG, economista i membre del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation  EU (CONEXT CAT-EU)

INSCRIPCIÓ abans del dijous 15 d’abril a l’adreça info@iee.cat.

Els inscrits rebran l’enllaç per accedir a la retransmissió a través de la qual també es podrà participar en el debat virtual. La presència física a la sala estarà restringida als ponents i els convidats de Fila 0, formada per representants de les entitats socials i econòmiques i administracions del territori, i els mitjans de comunicació que vulguin assistir-hi.

En aquest enllaç us podeu descarregar el cartell de la Jornada i foto amb els representants de les entitats organitzadores. Anna Maria Puig (presidenta de l’IEE), Xavier Albertí (President de la DO Empordà), Llorenç Pascua (President de la Iaeden-Salvem l’Empordà), Esteve Guerra (President de l’Associació Empordà Turisme), Joan Armangué (Director de les Jornades, l’Empordà, el paisatge com actiu econòmic).