Productes quilòmetre zero i patrimoni cultural se sumen a les propostes de l’Alt Empordà Sea Walking 2020 que es farà a finals de setembre

2020-09-02 10:30

L’Alt Empordà acollirà la segona edició de l’Alt Empordà Sea Walking, entre els dies 25 i 27 de setembre de 2020. Aquesta iniciativa s’emmarca en la iniciativa Festivals de Senderisme dels Pirineus.

El programa d’enguany proposa un cap de setmana amb tot un seguit de rutes guiades en entorns i paisatges altempordanesos que aprofiten trams de la xarxa Itinerànnia. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb l’Associació Empordà Turisme han preparat sis recorreguts de dificultats diverses on, a banda de la passejada, un guia especialitzat donarà indicacions per posar en valor l’entorn. Les empreses de guiatge que participen de la iniciativa son Gisfera i Terramar Natura i Cultura.

El programa manté la vinculació de la pràctica del senderisme amb espais de mar. El festival es du a terme en el punt on es troben la Mediterrània i la serralada dels Pirineus i es vol posar en evidència aquesta relació en tantes propostes com sigui possible, en aquest cas, tres.

Les propostes transcorren per espais protegits com els parcs naturals de Cap de Creus, dels Aiguamolls i del Montgrí, les Medes i el Baix ter, el PNIN de l’Albera i les Salines o les zones fluvials de la Muga. En totes les rutes, el medi natural està ben present en les accions de guiatge proposades.

Una altra constant de la proposta serà la vinculació amb el patrimoni cultural que s’assoleix incorporant a les visites diferents elements: des de dòlmens representatius de la cultura megalítica, fins a esglésies romàniques amb absis pintats o búnquers creats per a la defensa  de la costa durant la guerra civil.

L’Alt Empordà Sea Walking d’enguany també incorpora una dimensió més sensitiva, ja que a cada sortida s’oferirà un tast de productes locals, de quilòmetre zero i així poder arrodonir la bellesa dels espais, el coneixement expert de natura i patrimoni cultural amb el gust que ofereix un territori que creu en el producte de qualitat.

Propostes senderistes per a tothom
 
En un cap de setmana, el festival fa propostes amb graus diversos d’exigència física per a persones que els agrada el senderisme i que permet descobrir espais de la costa, de la plana i de la muntanya de l’Empordà, de manera que es crea una oportunitat única per als practicants del senderisme de descobrir la comarca de la mà de guies professionals.

Per altra banda aquesta és la primera edició que s’ha organitzat mitjançant una convocatòria de projectes adreçada als ajuntaments de la comarca, que han proposat les activitats i participen en el finançament de les activitats. D’aquesta manera, s’ha pogut incrementar l’esforç de difusió del festival.

Les inscripcions i detalls de totes les activitats es troben al web www.empordaseawalking.cat i tenen un preu que va dels 10 als 15 euros. Per tal de facilitar la pràctica en família d’aquest programa d’activitats, les persones menors de 14 anys tenen preus amb descomptes (llevat d’un cas). Totes les excursions inclouen el guiatge d’empreses especialitzades de la comarca, un tast i un kit de senderisme.

L’Empordà Sea Walking compta amb el suport del PECT Natura, cultura i intel·ligència en xarxa, que promou el Consell Comarcal i que està cofinançat en un 50% pel FEDER. Els Festivals de Senderisme dels Pirineus és una iniciativa coordinada per l’IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran) i amb el suport de la marca turística Pirineus.

En l’edició de l’any passat es van oferir sis activitats i totes menys una es dugueren a terme, amb un total de 95 participants, que va suposar un 76% d’ocupació (un 63% si comptem totes les activitats). La meitat dels participants va venir de fora de les comarques gironines i d’aquests, el 50% va pernoctar en un establiment turístic de la comarca.

Enguany, per a dur a terme les activitats es tindran presents les mesures de prevenció de la Covid-19 i els protocols que regulen el desenvolupament d’activitats de guiatge al medi natural.