Nova exposició al MUME de la Jonquera 'Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer'

2017-03-08 10:30

Dissabte a les 12 del migdia s'inaugura al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera l'exposició 'Vides errants. Postguerres i exilis dels germans Pi i Sunyer'.

Carles Pi i Sunyer, polític i escriptor destacat de la Catalunya del segle XX, i els seus germans August i Santiago Pi i Sunyer, dos fisiòlegs de reconegut prestigi professional, van formar part, al costat de molts altres, dels sectors de la societat catalana més compromesos amb el projecte republicà, catalanista, democràtic, reformista i modernitzador.

L’exposició mostra el llarg i complex itinerari de l’August, Carles i Santiago Pi i Sunyer que, acompanyats dels membres de les seves famílies (amb un paper molt rellevant de les seves esposes: Carmen Bayo, Mercè Cuberta i Carme Cuberta respectivament), van deixar Catalunya el febrer de 1939  a causa de la derrota republicana a la Guerra Civil. Aquesta exposició, que compta amb un bon nombre de documents i objectes originals procedents majoritàriament dels fons familiars, evoca una experiència d’exili amb totes les seves conseqüències: desarrelament, viatges i desplaçaments a través del món, separacions familiars, preocupació constant per un possible retorn i, especialment, l’enyorança del país perdut. 

Aquesta exposició l’organitza el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i la Fundació Carles Pi i Sunyer, amb la col·laboració de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (Universitat de Girona-Generalitat de Catalunya)  i amb el  suport de l’ Ajuntament de Roses i la Diputació de Barcelona

A l’acte d’inauguració de l’exposició hi intervindran l’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del MUME, Sònia Martínez i Juli, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia i Suàrez, així com un representant de la família Pí i Sunyer.

Francesc Vilanova i Vila-Abadal, director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer i professor d’Història Contemporània (UAB),  presentarà els continguts de l’exposició.