Mor la figuerenca Pilar Heras directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil

2019-01-27 20:30

La figuerenca Pilar Heras, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, ha mort aquest diumenge als 64 anys d'edat. Ocupava aquest càrrec des de l'any 2016.

Les mostres de condol es multipliquen aquesta tarda a les xarxes socials. L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha escrit a Twitter "ens ha deixat una figuerenca, servidora pública i compromesa amb el món educatiu i social. Tant des de la docència i el món associatiu com des de l’administració, el seu llegat serà un exemple a seguir". La consellera de Justícia, Ester Capella, ha manifestat "amb el cor trencat, expresso el dol en nom del Govern i de totes les seves companyes i companys. Si @justiciacat té ànima social és gràcies a l’exemple de persones com ella. 

La Directora general d'Igualtat, la també altempordanesa Mireia Mata, ha escrit "la Pilar Heras ens acompanyarà sempre. L'estimarem cada dia com avui. I farem de les nostres victòries el seu homenatge. Per la República, pel feminisme, per la lluita LGBTI, per un món millor". També el president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat les seves mostres de condol a Twitter.

L'Ajuntament de Cabanes també dóna el condol a la família de Pilar Heras i Trias, "una dona dedicada a l'àmbit públic, sempre la recordarem com a veïna de Cabanes i exregidora del nostre consistori".

Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona (UB) i professora en aquesta Universitat des del 1985. Coordinadora del grup de recerca consolidat Grup de Pedagogia Social per a la inclusió i la cohesió social (GPS-UB) i directora del màster propi de la UB Execució penal a la Comunitat i Justícia Restaurativa (anteriorment, Postgrau d’Execució Penal a la Comunitat) en coresponsabilitat entre el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, entitats del tercer sector i universitats catalanes.
Ha estat directora dels Serveis Territorials de Benestar i Família a Girona des del febrer de 2004 fins al juny de 2006 i fundadora i membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya fins al 2016. És membre de diversos organismes d’institucions acadèmiques i socials o sociosanitàries, així com també col·laboradora del món associatiu en el camp de l’acció social. 

En l’àmbit universitari ha dut a terme diverses recerques sobre reinserció social i laboral de persones privades de llibertat. Docent en l’àmbit de la pedagogia social en diferents temàtiques: interculturalitat, polítiques socials, gènere, desenvolupament humà, serveis socials, execució penal. En l’actualitat també coordina el màster oficial d’Intervencions Socials i Educatives (UB). Té publicacions sobre reinserció social i laboral (2014, 2015, 2016), reinserció postpenitenciària (2015), justícia juvenil (2008), coresponsabilitat entre administracions i tercer sector en l’acció social i penal (2013, 2014).

Fa poques setmanes, el 18 de gener, Pilar Heras va participar en un acte a Figueres organitzat per l'Agrupació de Cultura Atenea del Casino Menestral.

El comiat es farà aquest dimarts a les 4 de la tarda al tanatori del grup Altima del recinte firal de Figueres.

Foto. Josep Maria Dacosta