Martirio cap de cartell del Gastromusical del Molí de l'Escala

2017-06-19 19:00

El festival Gastromusical, que organitza el Molí de l’Escala, celebrarà aquest estiu l’11a edició. Seran quatre dies d’activitats amb la música i la gastronomia com a eixos vertebradors d’un festival amb propostes per a tots els públics i amb una programació ambiciosa per reivindicar la cuina i la música d’autors. Martirio, Maria Arnal i Marcel Bagés, Fundación Tony Manero i Santiso posaran la música a les propostes gastronòmiques de Jordi Jacas, Fabián Martín i Pep Nogué, amb els productes Girona Excel·lent. Durant el festival, se celebrarà també la segona edició del Gastrokids & Familiaria amb propostes per a les famílies al Jaciment d’Empúries.

Com ha destacat el cuiner i ideòleg del festival, Jordi Jacas, “seran quatres dies per unir de nou música i gastronomia a l’espai del Molí de l’Escala”. Jacas ha explicat que, “seguint l’evolució  del festival en els darrers anys, continuem amb quatre dies de propostes gastronòmiques i musicals que estem segurs que seran molt ben acollides per al públic”.

El Gastromusical s’obrirà el dijous 13 de juliol amb la proposta gastronòmica de Fabián Martín, un dels cuiners més mediàtics del moment i un dels pizzers més reconeguts del món. Conegut pel seu carisma i per la seva creativitat, ha aconseguit alçar dues vegades el World Greatest Gourmet Pizza de Nova York i dues vegades més el títol de Campió del Món al Mundial de Pizzes de Nàpols, entre altres reconeixements.

Col·laborador de Ferran Adrià al Bulli Taller, Fabián Martín portarà al Gastromusical la seva cuina d’autor amb les pizzes com a protagonistes, però també amb altres propostes gastronòmiques més tradicionals inspirades en la música de Maria Arnal i Marcel Bagés.

Guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona de Música o amb el Millor Single Nacional per la revista Rockdelux, la vocalista de Badalona i el guitarrista de Flix continuen la cadena de transmissió de la música popular de la millor manera possible: creant cançons pròpies que s’incorporen al seu projecte de rescat de gravacions de camp, arxius digitalitzats i fonoteques de la Península Ibèrica.

Al Gastromusical presentaran el seu darrer treball 45 cerebros y 1 corazón (Fina Estampa, 2017) on, a través d’onze cançons, parlen d’allò que recordem i d’allò que ens volen fer oblidar.

La nit del divendres 14 de juliol s’obrirà amb la proposta gastronòmica de Jordi Jacas, cuiner i ànima del Molí de l’Escala i impulsor del Gastromusical. La seva feina al capdavant del Molí ha fet que l’establiment sigui reconegut com un dels restaurants de referència a l’Empordà i, des de l’any 2013, la Guia Repsol el reconeix amb un Sol. Al Molí, Jordi Jacas defensa un concepte de cuina de proximitat i de temporada, amb un punt de creativitat i innovació, basada en el producte de temporada i de qualitat.

La cuina d’arrel amb innovació de Jordi Jacas s’unirà en aquesta nit de Gastromusical al flamenco de Martirio. Amb més de 30 anys als escenaris i després d’haver publicat dotze treballs discogràfics i haver col·laborat amb artistes com Chavela Vargas, Maria del Mar Bonet, Omara Portuondo o Ojos de Brujo, Martirio va ser guardonada a finals de l’any passat amb el Premi Nacional de les Músiques Actuals.

El jurat li va reconèixer la seva “aproximació personal a les músiques populars, des de les seves arrels andaluses, mostrant el valor de la copla a les noves generacions” i en va destacar “el seu coratge i la llibertat amb la que ha treballat portant la seva actitud transgressora des de la seva imatge a la seva música”. Al llarg de les darreres tres dècades, Martirio ha renovat la copla espanyola, dotant-la d’universalitat i alliberant-la dels lligams amb el passat i s’ha submergit en el flamenc, el jazz, la bossa nova, el tango, el bolero, el pop o el rock. Amb les seva icòniques ulleres fosques i les seves enlluernadores peinetas, al Gastromusical oferirà un recorregut pels temes  més destacats de la seva trajectòria artística.

Gastrovermut

El dissabte 15 de juliol s’obrirà amb el Gastrovermut, una de les noves propostes que en els darrers anys s’ha consolidat com una de les activitats més populars del Gastromusical. El dissabte al migdia el jardí del Molí esdevindrà el lloc perfecte per fer el vermut. En un espai assolellat i fresc, amb la música de Santiso, els assistents podran gaudir dels clàssics del vermut preparats per l’equip del Molí de l’Escala: calamars a la romana, olives, anxoves de l’Escala amb pa amb tomàquet, etc... que esdevindran l’acompanyament perfecte per gaudir d’un vermut o d’una cervesa tot escoltant bona música.

José Luis Santiso presentarà al Gastrovermut Fortuna, el seu primer treball discogràfic, una reunió de viatges i punts de trobada, de vivències i aprenentatges, anècdotes, rialles i llàgrimes convertits en cançons de pop, folk i d’aire mediterrani amb la presència del mar al llarg de tot el disc, igual que a la seva vida.

Fortuna li deu molt al Mediterrani. Al disc hi ha marees, bancs de peixos que s’esmunyen de ribes de sorra calenta i còdols, de roques, tempestes, calmes i sortides de sol.

Homenatge als productors gironins

La nit del dissabte 15 de juliol serà per a una festa gastronòmica, una revetlla de productes i productors de les terres gironines reconeguts amb el segell de qualitat Girona Excel·lent i dinamitzat pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.

La seva passió per la gastronomia, recuperant productes i varietats perdudes, assessorant diferents establiments, escrivint llibres i articles o col·laborant en diferents mitjans, li ha permès convertir-se en un important activista gastronòmic. Un dels projectes amb què activament col·labora és el Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària que reconeix els millors productes de les comarques gironines. Tots els productes escollits s’elaboren cent per cent a la demarcació de Girona i han estat seleccionats a través de diferents tastos a cegues pels millors cuiners, enòlegs i crítics gastronòmics.

I aquesta nit de revetlla comptarà amb la música de la Fundación Tony Manero que, per primera vegada en els seus 20 anys de trajectòria, presenta un show desendollat. En formació de quintet acústic, amb Paquito Sex Machine i Miguelito Superstar al capdavant i Lalo, Deliciosa i Mac Benaiges al seu costat, recuperen clàssics del seu repertori difícils d’escoltar als seus concerts elèctrics i també donant un nou color als seus hits disco i a les seves composicions més actuals.