L'Observatori Astronòmic d'Albanyà presenta un programa de beques per a estudiants de primer de batxillerat

2019-03-07 17:00

L'Observatori Astronòmic Albanyà (OAA) ha presentat el seu programa de beques de 2019. Aquesta iniciativa permetrà apropar l’astronomia d’una manera més acadèmica i formativa als estudiants de l’Alt Empordà.  

El programa de beques de 2019 consistirà en tres dies de formació intensiva a l’Observatori Astronòmic Albanyà durant els propers dies 1, 2 i 3 d’abril. La formació s’adreça a estudiants de primer de batxillerat que els instituts de l’Alt Empordà hagin seleccionat prèviament, amb un màxim de dos alumnes per centre. Els criteris per escollir aquests alumnes van ser exposats durant la presentació. La formació serà impartida enguany per Juan Carlos Casado i Pere Guerra, president i director de l’Observatori Astronòmic Albanyà, respectivament; també per Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres; i Josep Maria Bosch, expert en asteroides. D’entre tots els estudiants que en formin part, un d’ells serà becat per participar a l’expedició científica Shelios – Perseids 2019, que té lloc del 8 al 21 d’agost de 2019, per observar el cel fosc del Sàhara. La beca serà lliurada el proper 15 d’abril, de nou, a la sala Toni Montal de La Cate.

A l’acte de presentació d’aquest dimecres a La Cate hi van participar els representants de l’Observatori Astronòmic Albanyà, Pere Guerra i Juan Carlos Casado; Pere Horts, de la Societat Astronòmica de Figueres; així com l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas. També hi hagué representació de l’Obra Social La Caixa, col·laboradors en el projecte. 

Joan Fàbregas comentava que «agraïm l’esforç econòmic i humà que es fa des de l’Observatori» en iniciatives com aquesta. En pobles petits com Albanyà, que perdien habitants fins fa poc, «gràcies al càmping, l’observatori, turismes rurals...» es pot estabilitzar la població i crear llocs de treball. 

Pere Guerra va presentar les beques i els criteris d’avaluació que seguirien des de l’Observatori per decidir quin serà l’alumne/a mereixedor/a de la beca. Guerra deia que, sobretot, «ens interessa avaluar quin esperit científic tenen els alumnes que vénen amb nosaltres», més enllà de la capacitat d’estudi. «L’Empordà segueix tenint la capacitat de generar un astrofísic cada any. Hi ha joves que tenen una capacitat científica absolutament brillant». 

Juan Carlos Casado va explicar què és l’expedició Shelios i en què consistirà la de 2019. L’expedició Shelios porta des de 1998 observant fenòmens relacionats amb el cel i l’astronomia arreu del món. Aquest any, visitarà el Marroc i diversos indrets d’excepcional observació situats a aquest país per observar, principalment, les pluges de Perseids que, cada any, s’escauen a mitjans d’agost. Fins i tot, «durant tres dies, els membres de l’expedició viuran enmig del desert [...] el/la guanyador/a de la beca anirà acompanyat d’altres estudiants de Catalunya i Europa», a més de l’equip científic que en forma part. 

Pere Horts va tractar sobre la formació que es durà a terme a l’Observatori. A més, com a vicepresident de Cel Fosc, Associació contra la Contaminació Lumínica, també «parlaré de la contaminació lumínica», quin tipus de fenomen és i com afrontar-lo. També es va comptar amb la presència d’Aleksandra Selezneva, guanyadora de la beca l’any 2018, que va relatar la seva experiència observant el cel fosc de Namíbia: «ho vam passar molt bé, i vaig conèixer gent de tot Espanya». L’astronomia «és el que vull fer a la meva vida», acabava Selezneva. 

Aquest any, el programa de beques compta amb diverses novetats. D’una banda, hi haurà un professor més a l’equip: es tracta de Josep Maria Bosch, una eminència en el món dels asteroides, que oferirà part de la formació. D’altra banda, els alumnes hauran de redactar, com a part de la formació, un informe adreçat a la NASA. «No seríem tan ambiciosos si no sabéssim com de bé va anar l’any passat», concloïa Guerra. 

L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i dins del càmping Bassegoda Park. L’excepcional qualitat del cel d’Albanyà el va fer mereixedor dels certificats Starlight i de Parc Internacional de Cel Fosc, el primer de l’Estat espanyol. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l’estiu de 2017 i, en aquest temps, ja hi han passat milers de visitants. L’OAA va engegar la temporada 2019 el cap de setmana passat.