Llers celebra la Fira de les Bruixes per Sant Joan

2011-06-23 08:00

Llers organitza per al divendres 24 de juny, diada de Sant Joan, la Fira de les Bruixes i del primer Vampir català, una cita que reunirà representacions teatrals, música, dansa, gastronomia i jocs, a més d’una fira-mercat amb parades relacionades amb la bruixeria i el món esotèric.

Les activitats ja començaran el dia abans amb l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça del Ramal i, tot, seguit, es celebrarà la revetlla de Sant Joan amb un sopar popular, ball i l’encesa de la foguera.

L’endemà la Fira començarà a dos quarts d’onze del matí i, a més de les parades, comptarà amb una programació farcida d’activitats per a totes les edats: gimcana amb recollida d’herbes remeieres, taller de bruixes, racó de contes, xerrades sobre Tarot i Numerologia... Entre les representacions cal destacar l’obra “Les bruixes de Llers i el primer vampir català” a càrrec dels Comediants de Llers i el “Ball de les bruixes” i el “Ball de la Crema dels desitjos” de les bruixes de Sant Joan les Fonts. En l’apartat musical hi haurà sessions amb el Grup d’Instruments Tradicionals de Llers i música medieval amb el grup Festorum5. Durant tot el dia, els bars i restaurants locals serviran menús embruixats.

En la fira, organitzada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llers hi col·laboren totes les associacions i entitats del poble, que no són poques: “Amics de Llers, Cultura i Esbarjo”, “Associació juvenil La Brullersenca”, “Kalitubs”, “Els Lartolets”, el Casal Llersenc de la Gent Gran, “Els Xiquets”, l’AMPA, el CEIP de Llers, a més de molts veïns a títol particular, el comerç local i empreses com la Productora Draconia, Lletranet Solucions o Nuri Disseny.

MITE I LLEGENDA

A tot l’Empordà i arreu de Catalunya és conegut el mite de les bruixes de Llers, que volaven les nits de tramuntana i que Carles Fages de Climent va immortalitzar en el seu poemari. No s’ha difòs tant, en canvi, la barreja d’història i llegenda del comte Estruch, un noble català del segle XII que hom situa al Castell de Llers. Segons la tradició, era un home vell i bo que a causa d’un malefici de les bruixes en morir va tornar a la vida convertit en un ésser endimoniat i jove que xuclava la sang a les seves víctimes. Segons aquest relat, el vampir català seria molt anterior al comte Dràcula romanès.