L'Hospital de Figueres incorpora una tècnica làser per operar la pròstata que redueix l'ingrés a un dia

2019-11-04 09:30

El Servei d’Urologia de l’Hospital de Figueres ha incorporat una nova tècnica quirúrgica de vaporització amb làser Thulium per a les operacions d’hiperplàsia benigna de pròstata que permet reduir l’estada del pacient de quatre dies a un. Aquesta tècnica té una eficàcia comparable a la tradicional amb energia   elèctrica bipolar que es feia servir fins ara al centre altempordanès, amb el valor afegit que suposa menys temps d’ingrés i de recuperació per al pacient. 

Com que el làser Thulium disminueix el risc de sagnat i redueix les complicacions derivades –aspectes molt rellevants en el cas dels malalts complexos-, la recuperació funcional de la persona és més ràpida i el postoperatori s’escurça. Quan la nova tècnica estigui plenament implantada es preveu que, a curt termini, no faci falta ingressar el pacient per a realitzar-li aquest tipus d’intervenció. Es calcula que cada any se’n podran beneficiar una seixantena d’usuaris del Servei d’Urologia. 

El fet de poder operar els malalts més complexos amb menors riscos suposa que l’Hospital de Figueres podrà fer més intervencions al llarg de l’any. I és que cal tenir en compte que cada cop hi ha més pacients de major edat i més complexos, dos factors que desaconsellen el tractament quirúrgic convencional però que, en canvi, no són un problema per a la tècnica làser, que només es veu limitada per la mida de la pròstata. A més, amb el Thulium es poden tractar litiasi urinàries vesicals, freqüents en aquests tipus de persones. 

La hiperplàsia benigna de pròstata consisteix en el creixement benigne d’aquest òrgan i afecta a la meitat dels homes a partir dels 50 anys i al 80% de la població masculina a partir dels 80 anys. “Aquesta tècnica representa una millora molt important per als malalts, perquè el pacient podrà reincorporar-se a la vida laboral o quotidiana en pocs dies”, explica el cap d’Urologia, Antonio Rodríguez. “Per als professionals aporta més seguretat perquè redueix el risc de sagnat, sobretot en pacients molt complexos. A més, hem de tenir en compte que, a curt termini, aquest tipus d’operació podrà ser tractada com una cirurgia menor, sense necessitat d’ingrés hospitalari”, remarca.