L'exposició 'Inèdits. Miquel Capalleras i Carles Fages de Climent' a la Biblioteca de Figueres fins els 24 de juliol

2014-06-12 10:00

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres acull l’exposició Inèdits. Miquel Capalleras i Carles Fages de Climent. Mostra els poemes de Carles Fages de Climent i els dibuixos amb què el pintor Miquel Capalleras il·lustrà el poemari Zoo (1968), inèdits fins el 2013.

El pintor Miquel Capalleras i el poeta, Carles Fages de Climent van mantenir una estreta relació d’amistat durant els últims anys de vida de Fages (1964-1968) quan aquest s’establí a la fonda Roca de Figueres, envoltat sempre d’un grup d’artistes i poetesses de la comarca de l’Alt Empordà, com ara Joan Sibecas, Josep Ministral, Josep Subirats, Olga Torres, Montserrat Vayreda, Evarist Vallès... 

Ja treballant en el projecte de Zoo, Capalleras anava a pintar els dibuixos al zoo de Barcelona i, posteriorment, es trobava amb el poeta per fer la tria a casa seva, al bar Novel o a la fonda Roca de Figueres, on Fages visqué Fages els últims anys de la seva vida.

Tot i que l’obra ja estava enllestida, amb la mort del poeta va quedar sense editar i no fou fins que Climent Carles Fages, nét de l’escriptor, va obrir l’arxiu familiar, que va aparèixer la carpeta que contenia els dibuixos de Miquel Capalleras. Brau Edicions edità el poemari el 2013, en una edició a cura de Jordi Pla i Joan Ferrerós. 

Anna M. Pibernat, historiadora de l’art,  l’any 2012 començà a preparar una retrospectiva del pintor Miquel Capalleras i l’exposició, que va tenir lloc a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries del 6 d'abril al 2 de juny de 2013, mostrà per primera vegada els dibuixos i poemes del llibre Zoo. 

Gràcies al nét de Carles Fages s’ha pogut treballar, exposar i difondre els dibuixos de Miquel Capalleras acompanyats dels poemes escrits a puny i lletra pel poeta, dibuixos inèdits  i poemes que es mereixen ser tractats com a objectes expositius, que tots sabíem que existien però desconeixíem en quin “calaix” s’havien desat ara farà quaranta anys” diu Anna M. Pibernat. 

Ara la mostra, gràcies a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries i a Carles Fages, es pot visitar a la Biblioteca Fages de Climent del 10 de juny al 24 de juliol. El dia 3 de juliol, a dos quarts de 8 del vespre es farà una visita comentada.