L'Arxiu Comarcal rep el fons familiar Fages

2017-07-24 19:00

Divendres passat va ser lliurat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) el fons familiar Fages, que està composat per vint capses de trasllat convencionals i set caixes de fusta allargassades fetes a mida al segle XIX per contenir documents. A partir d'aquest moment es procedirà a inventariar tot el seu contingut.

Segons ha explicat la directora de l'ACAE, Erika Serna, “el fons Fages és de tipologia patrimonial, amb el matís significatiu de contenir grups de documents de caràcter personal, l’existència dels quals ve donada per la presència, a la família, d’algunes personalitats que se significaren dins la vida política, cultural i social figuerenca, empordanesa i catalana. Especialment, aquest fou el cas de Narcís Fages de Romà i de Xavier Fages de Climent, entre altres”.

La casa Fages, a banda de la dedicació professional al dret dels seus caps, aplegà un patrimoni rural molt remarcable. Narcís Fages de Romà (artífex d‘obres agronòmiques d’importància), amb el seu casament amb la pubilla dels Perramon de Ventalló, constituí un dels patrimonis empordanesos més importants. A banda, fundà la Societat d’Agricultura de l’Empordà (1845), fou comissari regi d’Agricultura de Girona, fundà la revista La Granja (1850-1855), impulsà l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre i creà una granja experimental a Figueres.

Hi ha altres personatges de destacable transcendència com Francesc Romà i Rossell (estudiat per Ernest Lluch), Marià Fages de Sabater, jurista i diputat a Corts a les legislatures del 1857-1866, que tenen una presència pública que depassa la ciutat. Es conserva nombrosa correspondència amb polítics del moment, com els espanyols Maura, de la Cierva, Cambó, Ossorio y Gallardo, Leonci Soler i March i Miguel Primo de Rivera, entre altres.

Serna afegeix que “tot aquest ric arxiu es complementa amb un centenar de pergamins, entre quals els de la casa Compte de Creixell de Borrassà i un altre lligall dels segles XIV-XVII. Cal fer un esment a part del manuscrit -en foli- 'Noticia del Principado de Cathaluña dividido en corregimientos con expresión de las ciudades, villa, lugares y quadras, sus confrontaciones y jurisdicciones, del número de casas y habitantes en ellas', que està associat a les enquestes que es portaren a terme en el context de la introducció del Cadastre borbònic a Catalunya (1716)”.