L'Arxiu Comarcal incorpora 15.000 nous fitxers digitalitzats de premsa comarcal editada a Figueres i a l'Alt Empordà

2016-07-06 13:00

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) ha fet una important càrrega de pàgines de premsa comarcal digitalitzades a la plataforma XAC Premsa. Aquesta documentació s'ofereix als investigadors i als usuaris en general amb l'objectiu de complementar i ampliar la informació relacionada amb la vida social, econòmica, política i cultural de Figueres i comarca.

Des de l’ACAE s'explica que “hem posat a consulta pública, a través del XAC Premsa de la Subdirecció General d’Arxius i Museus de la Generalitat de Catalunya, més de 15.000 fitxers d’una setantena de publicacions i revistes municipals, datades entre 1892 a 2016 de forma discontínua. D’aquestes publicacions, 68 corresponen a 35 poblacions de l’Alt Empordà, a més de la Revista de Viticultura de la Provincia de Gerona (1892), feta a Girona, i algun número del Butlletí de l’Ateneu Empordanès (1918), editat a la ciutat de Barcelona. S’hi poden trobar revistes de temàtica diversa (religiosa, política, història local, viticultura, etcètera) a més de butlletins d'informació municipal que els ajuntaments encara editen, juntament amb d’altres que s’han deixat de fer”.

Aquest projecte permet que qualsevol ciutadà pugui consultar, mitjançant una pàgina web, els exemplars de nombroses revistes i publicacions. És un portal d’accés obert que possibilita la consulta a text complet i la reproducció digital amb accés a cerques booleanes, la reproducció d’una pàgina o de l’exemplar sencer, amb la possibilitat de guardar o imprimir una pàgina o tot l’exemplar. El programa permet fer-ne tot tipus de cerques simples i avançades a una publicació determinada o a totes les publicacions, amb la possibilitat de reproducció digital. Aquesta base de dades s’anirà ampliant properament amb nous títols. 

L’adreça d’accés directe és https://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top