L'Arxiu Comarcal digitalitza imatges dels anys 20 i 30 del Port de la Selva de Jacint Mallol

2017-03-14 12:00

La família del fotògraf afeccionat Jacint Mallol Carreras (1896-1978), veí del Port de la Selva, ha cedit a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà la digitalització de 118 plaques de vidre de la seva col·lecció particular per a ús públic. Estan datades durant la dècada dels anys vint i trenta del segle XX. Les plaques ja són totes visualitzables a la base de dades pública de l’Arxiu, en concret al banner d’Arxius en Línia.

La directora de l'Arxiu, Erika Serna, ha explicat que “foren fetes pel pare del cedent, Cinto Mallol, fill de pescadors del Port de la Selva i el petit de set germans, que va fer de fuster a Figueres -aprenent primer a la fusteria de can Bosch del carrer Ample-, es va casar amb Júlia Núñez Garriga, de Barcelona, amb qui va tenir dos fills. Vivien al carrer de la Barceloneta de Figueres, edificació que va ser volada pels bombardejos durant la Guerra Civil. Els seus germans eren mestres d'aixa al Port de la Selva. Gran afeccionat a la fotografia, però amb un bon gust estètic i un nivell artístic destacable, sabem que adquiria les plaques de vidre i altres materials fotogràfics al sud de França”.

El fons inclou instantànies de passejades de grups de persones, vestits en uns primers banyadors pel cap de Creus, visites a Cadaqués, excursions en barca per diferents cales, retrats familiars, arribada de la pesca al Port del Reig i celebracions diverses com el carnaval i la festa major. Afegeix la historiadora que “en el seu conjunt, aquestes plaques de vidre de la família Mallol són testimonis i records d'una època ja passada en què es veuen un prototipus d'estiuejants al Port de la Selva, abans de l'arribada del turisme de masses, que convivien amb visitants il·lustres com J.V. Foix, Josep Ma. de Sagarra, Alexandre Plana, el poeta Tomàs Garcés i Xavier Regàs, entre altres, que compartien tertúlies al Cafè del Cuquet, el Cafè de la Marina i a l'Hotel Comerç”.