L'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal celebra 30 anys

2019-11-29 17:00

L’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha celebrat els 30 anys de vida del servei. El castell de Sant Ferran de Figueres ha acollit, aquest divendres 29, una jornada per celebrar l’efemèride, però també per posar a debat els reptes de futur que té la comarca en l’àmbit dels serveis socials.

La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, ha donat la benvinguda als assistents agraint l’esforç dels setanta treballadors de l’àrea i de la xarxa d’entitats i agents del tercer sector que col·laboren en la gestió de serveis i programes comarcals. Martínez ha fet èmfasi en la complexitat que es dona a la comarca i els esforços que s’aboquen per construir una “societat justa, equitativa i amb oportunitats”. 

També ha explicat que “la situació de crisi econòmica i social que afecta el país des de fa més de deu anys ha generat en moltes persones i famílies de la comarca una major situació de vulnerabilitat” i, per tant, necessiten “una major necessitat d'atenció social”.

La Directora General de Serveis Socials del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí ha valorat la importància de les administracions locals: “Hem de garantir que no queda ningú enrere, el servei català de serveis socials ens ha d’atendre a totes i el paper dels serveis locals és essencial”. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, també ha remarcat la complexitat de la comarca posant l’accent en la necessitat de treballar de manera coordinada i amb una estratègia comuna”.

Conferència i taula rodona
L’arquitecta, urbanista i activista social, Itziar González, ha realitzat una conferència sota el títol “Reivindicació de la condició d'espai llindar per als Serveis Socials”. En la seva ponència, González ha defensat el rol de la ciutadania com a motor i que les administracions s’han d’obrir: “la gent no sap que passa a dins les administracions, hem de fer que entri la llum del sol a l’administració pública i la manera de fer-ho és que empatitzin”.

També ha destacat que “per fer política, cal conèixer la realitat” i que els treballadors de benestar són els que la coneixen més, doncs la viuen dia a dia. En definitiva, ha explicat que s’ha d’empoderar la societat i que els treballadors dels serveis socials hi siguin per escoltar. En aquest context l’administració pública ha d’acompanyar i donar suport a aquests treballadors.

També en aquest sentit ha dit que “la política ha de treure el millor de la ciutadania, que ha de ser empàtica, més positiva  i menys victimista; necessitem responsabilitat ciutadana”. 

L’acte ha prosseguit amb una taula rodona amb la Directora General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí; l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, l’alcalde de l’Escala i conseller comarcal, Víctor Puga; el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, i la directora tècnica de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Rosa Guixé. La presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez ha tancat la taula fent-ne les conclusions.

Distincions al compromís social a l’Alt Empordà
Aquest acte d’aniversari ha acabat amb l’entrega d’un seguit de guardons amb l’objectiu de reconèixer la tasca de persones i entitats en el món social. El premi, obra de la ceramista i artista Núria Surribas, de Colera, simbolitza l’acompanyament i el recolliment, la vivència de sentir-se escoltat.

La presidenta Sònia Martínez ha entregat el guardó a Josep Fernández que ha estat lligat a l’ensenyament com a mestre, director i com a adjunt al director dels serveis territorials del departament d’ensenyament a Girona. Durant dinou anys ha estat president de la Fundació Altem i de l’any 1991 al 1999 va ser conseller delegat de l’àrea de Benestar al Consell Comarcal.

L’alcaldessa Agnès Lladó ha entregat el segon dels guardons al projecte socieducatiu Ksameu - Fundació Sant Vicenç de Paül. Ksameu emmarca la seva acció en l’atenció als i les adolescents i joves de Figueres centrant l’atenció en l’acompanyament personal, en la construcció del seu projecte vital i comunitari, generant un espai on cada persona se senti com a casa seva. La distinció reconeix la feina feta per l’equip Ksameu des de la seva creació; el seu compromís i treball amb la Taula d’Inclusió de la comarca i els projectes en curs per treballar amb joves d’altres municipis de la comarca.