La segona edició de 'Conviure amb capacitats' reuneix més d'un centenar de persones a Albanyà

2018-03-19 17:30

Les segones Jornades 'Conviure amb Capacitats' han gaudit d’una nova i reeixida edició aquest dissabte i diumenge al Càmping Bassegoda Park, a Albanyà. Malgrat la pluja, les xifres de participació no van decebre l’organització i revaliden l’èxit de l’any passat: més d’un centenar de persones i fins a 470 euros de recaptació (entre el Bassegoda Park i el restaurant Agumas) que, enguany, es van destinar a la Fundació ALTEM. Tot un seguit de ponències, tallers i activitats del món de la (dis)capacitat per als participants han estat l’eix vertebrador, una vegada més, d’aquestes Jornades celebrades al Bassegoda Park, enmig de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa; i han servit per posar de manifest, des d’una perspectiva integradora, que tothom pot realitzar allò que es proposi a la vida malgrat patir algun tipus de discapacitat. 

Esteve Guerra, director del Bassegoda Park, afirmava que ha estat «un èxit total. Hem tingut ponències de molta qualitat i el públic ha gaudit intensament». Guerra afegia que, enguany, s’ha pogut establir «relacions entre famílies participants [...] Es va fer molta activitat social i contactes» entre famílies que, de segur, serviran per afrontar, de manera conjunta i enriquidora, la seva situació relacionada amb el món de la discapacitat.
Per la seva banda, Mar Casas, una de les organitzadores de les Jornades, incidia en el mateix fet: comentava que «hem guanyat en qualitat de les ponències, i hem aconseguit plasmar el que volíem quant a exposar experiències de vida diferents i valuoses». El resultat és clar: l’any que ve també hi haurà 'Conviure amb Capacitats'. De fet, Casas afegia que «ja van sorgir idees i propostes per a la tercera edició». 

Els assistents a les Jornades les han valorat molt positivament, fins i tot més que l’any passat. Un 4,9 sobre 5 de valoració (superant el 4’8 del 2017) ha estat la puntuació que han atorgat els participants al conjunt d’activitats, ponències i tallers celebrats aquest cap de setmana al recinte. Segons Guerra, l’èxit de la proposta d’enguany rau, principalment, en la qualitat de les ponències: «aquest any, hem aconseguit transmetre experiències vitals que han arribat a molta gent». En total, s’han aconseguit recaptar 470 euros, que s’han destinat a la Fundació ALTEM, amb més de 40 anys d’experiència atenent persones amb discapacitat intel·lectual a l’Alt Empordà. Alhora, l’empresa Ortoservei va presentar durant el cap de setmana les darreres novetats en cadires de rodes per atendre persones amb mobilitat reduïda. 

També cal destacar l’enriquidora taula rodona que va cloure les sessions diumenge al migdia, amb la participació d’alguns dels organitzadors del 'Conviure amb Capacitats', Mar Casas, Jan Millastre i Lluís Ayats; en una activitat dinamitzada per la periodista Clara M. Clavell, que havia estat ponent en les primeres Jornades l’any passat.

Les Jornades 'Conviure amb Capacitats' van néixer l’any passat, amb la voluntat de posar en relleu històries de superació, vitals, per tractar el món de les discapacitats des d’una perspectiva constructiva. El Bassegoda Park s’ha convertit de nou en el punt de trobada d’unes Jornades que difonen l’esperit de superació de l’ésser humà i la seva capacitat de resiliència; tot plegat, a partir de casos concrets de persones que han afrontat la vida amb algun tipus de discapacitat. D’aquesta manera, es transmet aquesta perspectiva de positivisme i naturalitat respecte del món de les discapacitats, tant per a grans com per a petits.
El Bassegoda Park ha acollit de nou aquestes Jornades a les seves instal·lacions, on s’han dut a terme ponències com L’Àsperger a casa, de Diana Casals, o Germans de fills especials, un amor incondicional, de Lluito per Tu, entre altres; a més d’activitats de lleure orientades en un sentit constructiu i integrador.