La massiva afluència de turistes per meteorologia i les obres van saturar el trànsit a Figueres

2017-08-09 13:30

L'Ajuntament de Figueres ha fet públic un comunicat en relació a l’episodi de saturació de trànsit d’aquest dimarts al centre de la ciutat, vies adjacents i vies d'accés. 

En aquest escrit s'explica que ateses les condicions meteorològiques, principals causants de la massiva afluència de vehicles procedents de les zones turístiques de la costa cap a la capital, sobre les 11.00 hores del matí van començar les retencions, amb estones que el trànsit es trobava aturat amb cues que s’originaven en l'encreuament de la N-260 amb Via Làctia i C-260 a Vilatenim.

Immediatament, des de l’àrea de Mobilitat i Guàrdia Urbana es va procedir a prendre mesures excepcionals per fer front a la situació. En un primer moment es prioritzà les sortides de Pujada del Castell amb Avinguda Salvador Dalí, mesura que resulta insuficient atès que l’entrada de vehicles incrementava a mesura que avançava el matí.

També s'hi va afegir un dispositiu especial que va consistir en la col·locació d’agents en diferents indrets per informar i redreçar el trànsit, bàsicament en l'encreuament del carrer Monturiol amb carrer Ample fins que no es descongestionés Rambla i Pujada del Castell, a base de desviar el vehicles per Ample, Peralada, Tapis i Rec Arnau.

També es va tallar l'accés al carrer Canigó: l'aparcament del Garrigal i el del carrer de la Jonquera es trobaven plens i els vehicles col·lapsaven Canigó en espera de places lliures, amb la conseqüent afectació a la cruïlla amb Pujada del Castell.

Una altra de les accions va ser prioritzar la sortida de Mossèn Cinto amb Avinguda Salvador Dalí.

A les 13.45 hores es va aconseguir normalitzar la circulació a la zona centre.
 

La meteorologia i les obres

 
Cada any a l'estiu, en dies ennuvolats o de pluja, gran quantitat de persones que es troben gaudint de vacances a la zona de l'Alt Empordà, es dirigeix a Figueres a passar el dia. Això motiva una afluència de vehicles molt superior del que la xarxa viària de la ciutat pot gestionar. 

Les obres de la C-260, carrer Fossos i Calçada dels Monjos han facilitat la creació de retencions i alhora impossibilitat la dispersió del trànsit, provocant la concentració a la zona centre.

A la zona centre s’ha perdut el desguàs de vehicles que representava el carrer Lasauca, però també s'ha guanyat més mobilitat en el darrer tram de la Pujada del Castell al canviar el sentit de circulació i fer-lo de sortida de la ciutat.

No es pot assegurar amb dades que amb el carrer Lasauca de sortida, amb un pic de trànsit com el d'ahir, les retencions no s'haguessin produït.

El primer tinent d’Alcalde i regidor de Mobilitat, Francesc Cruanyes (alcalde accidental), que va romandre tothora en contacte amb els comandaments de la Guàrdia Urbana, assegura que “tot i que es poden preveure, no es poden evitar saturacions com la viscuda aquest dimarts pel simple motiu que la ciutat no pot engolir puntualment una xifra de vehicles molt superior al que permet la xarxa viària”. Episodis com aquest es van succeir en els accessos d’altres poblacions de l’interior com ara Girona, Llagostera, Palafrugell o La Jonquera i en diferents trams de la N-II o l’autopista. Tot i això, segons el regidor, “es treballa en la millora de les senyalitzacions i en la creació de més pàrquings dissuasoris que pacifiquin el centre de la ciutat”