La IAEDEN mostren la seva preocupació sobre l'estat del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà per culpa de la sequera

2021-12-04 10:00

La IAEDEN exposa la seva preocupació creixent per l'estat de conservació del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Enguany, una remarcable situació de sequera ha provocat que gran part de les zones humides del parc es veiessin molt afectades per manca d’aigua, durant un període que s’ha prolongat mesos. No cal dir que l'aigua esdevé un element crucial en un espai natural d'aiguamolls, ja que és l'element que garanteix la conservació de la seva biodiversitat. 

"És evident que el Parc no està exempt de la climatologia adversa", diuen en un comunicat "però considerem que podria haver estat una situació diferent. El canvi climàtic és una realitat de la qual científics, gestors, i cada cop més la ciutadania en general, en són plenament conscients. Si hi hagués hagut una previsió i una planificació d'aquestes situacions associades al clima, que malauradament cada vegada seran més freqüents, potser es podria haver mitigat l’impacte de la sequera d’aquest 2021". 

Referent a aquesta previsió i planificació, diuen "ha quedat palès que molts factors externs al clima que han agreujat la situació en el context de la sequera, són problemàtiques que fa anys que són presents al Parc. El fet de no adreçar-les en el passat ha causat un impacte molt sever, on tots els components que formen els Aiguamolls se n’han ressentit". 

Consideren que "cal reforçar la previsió i planificació davant els nous escenaris de canvi climàtic en un espai natural on l'aigua és crucial. Demanem a la direcció del parc que prengui en consideració les propostes i malestar que volem expressar en aquest comunicat, i que des de l’administració pública s’actuï amb celeritat per poder facilitar aquest procés de previsió i planificació". 

Finalment, des de la IAEDEN es mostren oberts a poder parlar i treballar amb els diferents agents del Parc per tal d’ajudar a resoldre aquesta situació de cara al futur.


PROPOSTES QUE FA LA IAEDEN A LA DIRECCIÓ DEL PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS I QUE DEMANARAN EN LA PROPERA JUNTA DEL PARC

- Promoure més espais d’entesa i treball amb els diferents agents i col·lectius que formen el teixit humà del Parc.
- Proposem comprar íntegrament la reserva integral de Vilaüt per facilitar-ne la gestió.
- Celeritat al Consorci d'Aigües Costa Brava perquè les aigües provinents de la depuradora puguin abastir els sistemes de llacunatge del Parc.
- Millora de l’estat de la canalització de l’aigua provinent de la depuradora.
- Proposem de recuperar el Rec del Molí d'en Dorra, com sempre havia dit l'enyorat hidrogeòleg Jordi Muntaner, perquè és una aigua neta superficial d'altíssima qualitat que portaria una elevada qualitat d'aigua als estanys del Parc.
- Arreglar els 2 pous malmesos, dels 4 disponibles.
- Proposem posar comportes autobasculants en el rec Sirvent amb l'objectiu d'aturar l'entrada d'aigua de mar, que salinitza els estanys interiors, i permet entrada d'aigua dolça superficial.
- Planificar de manera urgent la capacitat de càrrega pel que fa a alguns camps de conreu de la plana empordanesa que tenen elevadíssims consum d'aigua: blat de moro i arròs.