La IAEDEN denuncia la insostenibilitat del desplegament de projectes d'energies renovables a la comarca de l'Alt Empordà

2020-11-18 13:30

La publicació del DECRET LLEI 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables deixa oberts els criteris per a la implantació d’energies renovables al nostre país, així com la imprecisió a l’hora de determinar a quines zones està permesa la instal·lació de plantes de generació amb fonts renovables. 

Aquesta manca de concreció està generant un allau de projectes arreu de l’Alt Empordà sense garanties de planificació racional i convertint-se en una amenaça per a la conservació del territori i el seu ús racional. Per aquest motiu moltes entitats empordaneses demanen la redefinició dels objectius generals de la implantació d'energies renovables a la comarca. Exigeixen que s’estableixin criteris per a una ordenació racional i respectuosa amb el territori mitjançant una planificació global que optimitzi l'aprofitament de tots els recursos, l'ús de les tecnologies més adequades d'acord a criteris tècnics, econòmics, de conservació de l'entorn, de respecte a la qualitat de vida i la consideració d'un just repartiment per al territori de la riquesa generada.

En aquests moments està en tràmit el projecte Galatea de la Jonquera (amb 10 aerogeneradors de 200 metres d’alçada -bloc de 65 pisos- ) a la zona de l’Albera, s’està tramitant una horta solar en l’àmbit on estava previst realitzar l’aeròdrom de l’Escala, està en dansa també un projecte híbrid al Far (que la ponència ambiental ha desestimats) i tenim indicis que hi ha un munt de projectes a les taules dels ajuntaments: un projecte híbrid (solar i eòlica) a La Jonquera, horta solar de 100 ha a Ordis, horta solar de 100 ha a Fortià, macroaerogeneradors a Garriguella/Vilajuïga/Pedret i Marzà, Palau-Saverdera, horta solar de 80 ha a Garrigoles, més projectes a Garrigàs, Siurana, Santa Llogaia
d’Àlguema, Llers. Les entitats naturalistes desconeixen si s’acabaran tramitant tots els projectes, però consideren que "és evident que cal posar fre i plantejar de manera consensuada una planificació racional abans que sigui massa tard". 

Recorden, amés que "cal tenir en compte que de l’altre batzegada de projectes de fa 10 anys enrere en tenim molts de projectats i autoritzats que poden representar la implantació d’un centenar d’aerogeneradors a poblacions com Portbou, Colera o Capmany."

Per tot plegat, 13 entitats de la comarca han redactat un manifest que posa les bases del desplegament d’energies renovables sota la premissa d’un desenvolupament sostenible. Els punts més importants són:
 Que el model del futur abastiment energètic es basi exclusivament en les fonts d'energies renovables i en totes les seves tecnologies i en criteris de màxima eficiència, estalvi i reducció del consum.
 Que s’estableixin estratègies de planificació global que optimitzi l'aprofitament de tots els recursos, l'ús de les tecnologies més adequades d'acord a criteris tècnics, econòmics, de conservació de l'entorn.
 Que es basi en un model de just repartiment per al territori de la riquesa generada. Cal acabar amb l’oligopoli de les grans empreses per donar oportunitat d'aconseguir l'auto-suficiència energètica a nivell local i fins i tot particular (microgeneració).
 Que es prioritzin els emplaçaments de generació energètica propers als de consum i les zones amb accessos existents i de fàcil evacuació d'energia.
 Que els espais protegits, així com els espais d'interès natural i paisatgístic són incompatibles amb
les energies renovables (fora dels de consum particular)
 Que els sòls d’especial valor agrari també són incompatibles, doncs tenen un valor ambiental
vinculat a la seguretat alimentària i funcionen de reequilibri del territori i de les rendes.
 Que la ubicació de parcs eòlics sigui compatible amb el mapa de risc d'incendis i s'ha de preveure
que no dificultin les tasques d'extinció d'incendis forestals.
 Que cal definir una alçada màxim de l’aerogenerador per àmbit territorial. Evitar que els
aerogeneradors s’ubiquin en els corredors d'aus migratòries.
 Que les dimensions dels projectes siguin proporcionals a la necessitat energètica local.
 Que cal prioritzar la col·locació de panells solars en teulades.

Per tot plegat reclamen, de manera urgent, una planificació comarcal i demanen als ajuntaments que sota el paraigües del Consell Comarcal vetllin per l’interès públic de les energies renovables i no permetin que inversions d’arreu s’apoderin d’un territori o canvi d’engrunes de pa. En aquest sentit demanen:
 La redacció d'un pla comarcal de l'energia.
 La diversificació de fonts d'energies renovables.
 La microgeneració distribuïda.
 Apostar per la reducció del consum i la millora de l’eficiència
 Cal la participació ciutadana en la planificació de l'aprofitament de les energies renovables.
El futur energètic ha de ser 100% renovable i el desenvolupament d'aquestes no ha d'afectar desproporcionadament l'actual benestar i patrimoni natural de Catalunya.

Les entitats adherides són:
- Institució altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN)
- Salvem l’Empordà
- Plataforma cívica antimolins a Portbou i Colera
- Associació Cantallops Acció Cultural
- Centre Excursionista Jonquerenc
- Associació Cultural i Esportiva Jonquerenca.
- Grup d'Art i Treball de la Jonquera
- Amics de la Tortuga de l'Albera
- Fòrum l'Escala Empúries
- Associació Cultural la Fraternal Espollenca
- Salvem Garriguella
- Centre Excursionista Empordanès
- Plataforma Albera Lliure de Molins