La història de les biblioteques a Figueres en una exposició a l'Arxiu Comarcal

2016-01-07 12:30

L'exposició "Biblioteques i bibliotecàries a Figueres. Un recorregut des de 1915" fa parada a la sala de consulta de l'Arxiu Comarcal durant tot el mes de gener i es pot visitar en l'horari d'obertura al públic d'aquest servei (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15,30 a 18 h). La mostra, en format cronològic, fa un recorregut per l’evolució del servei de biblioteca pública a Figueres i les seves bibliotecàries. Cinc dels sis panells repassen de forma resumida l’origen i la història de l’actual Biblioteca Fages de Climent i un sisè panell es dedica exclusivament a la biblioteca de “la Caixa”, ja desapareguda.

Cal recordar que l'any 1915 l’Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya aprovava la creació d’una xarxa de biblioteques populars en tot el territori català. El projecte, redactat bàsicament per Eugeni d’Ors, contemplava un nou model de biblioteca, l’inici d’un sistema bibliotecari i la creació de l’Escola Superior de Bibliotecàries. Un any més tard, l’Ajuntament de Figueres aprovava presentar a la Mancomunitat l’oferiment per a la instal·lació d’una biblioteca popular a la ciutat. El 1918 la Mancomunitat inaugurava les quatre primeres biblioteques populars a Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot, una per a cada província. Aquest mateix any, es graduà la primera promoció de bibliotecàries, i a Figueres es posava la primera pedra de la que seria la biblioteca popular, inaugurada el 2 de juliol de 1922.

En paraules de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat, la Biblioteca restava “oberta a tots els fills de Figueres” a qui convidava “anar-hi a buscar la mel de la ciència”. Gairebé trenta anys més tard, el maig de 1951, l’oferta de biblioteca pública a la ciutat s’ampliava amb l’obertura de la biblioteca de “la Caixa”. Els dos centres van conviure fins a l’any 1998, i el 2000 es va inaugurar la biblioteca comarcal Fages de Climent a la plaça del Sol. El recorregut cronològic per la història de les biblioteques públiques a Figueres i les seves bibliotecàries és una mostra que posa en valor el model bibliotecari de 1915 i difon el paper de les biblioteques com a equipament cultural de proximitat.