La Festa de la Verema reuneix més de 300 persones a Mollet de Peralada

2016-08-29 12:30

Més de 300 persones van participar aquest dissabte a la Festa de la Verema de la DO Empordà que enguany es va celebrar a Mollet de Peralada. La festivitat es va iniciar amb la verema del raïm a vinyes de la localitat altempordanesa. Una cercavila va dur el raïm fins al pati del centre cívic de Mollet de Peralada. Aquest espai va acollir la tradicional premsada del nou most amb la col·laboració de diversos infants acompanyats pels membres de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà.

Després de la premsada i del tast del nou most, va tenir lloc el pregó a càrrec de la nutricionista Carla Zaplana, que inicialment va evocar els seus dies d'infantesa a Mollet de Peralada -on hi va estiuejar de petita-. Al llarg de la seva intervenció, la coneguda dietista també va destacar els valors nutricionals del raïm i del vi. La Festa de la Verema va finalitzar amb un tast de vins dels cellers de Mollet de Peralada i una botifarrada popular.

Al llarg del cap de setmana, s'han celebrat també activitats paral·leles als cellers de Mollet de Peralada i es va inaugurar una exposició de fotos antigues de verema que es podrà visitar fins el proper mes d'octubre al centre cívic del municipi.

Una anyada amb menys raïm però de molta qualitat
La Festa de la Verema dóna el tret de sortida de la verema 2016 a l'Empordà. Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d'enguany se situarà per sota de la mitjana -uns 60.000 hectolitres anuals-, i serà inferior respecte de l'any passat. Aquest descens està motivat bàsicament per les elevades humitats registrades durant la primavera i els períodes de sequera extrema que han patit les vinyes aquest estiu i que n'han afectat la producció. Les condicions metereològiques de les properes setmanes marcaran l'evolució de la maduresa física del raïm -l'augment del pes- i determinaran el nivell de producció final de la verema 2016.

El menor nivell de producció afavorirà una millor evolució del raïm que ara mateix presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa. Si aquesta tendència es manté en les properes setmanes, la polpa madurarà al mateix ritme que la pell i propiciarà una bona concentració d'aromes i color que donarà com a resultat un raïm de bona o molt bona qualitat.