La Federació d'Hostaleria critica Abertis per les cues que es formen a l'AP-7

2013-08-17 20:00

Després d'una jornada de llarguíssimes cues a l'autopista AP-7 en direcció a França, la Federació d'Hostaleria ha emès un comunicant culpant Abertis de la situació generada i demanant solucions. Reproduïm íntegrament aquest comunicat:

La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, un altre any consecutiu ens veiem amb l’obligació de tornar a fer sentir la nostra indignació respecte a l’empresa privada que gestiona les autopistes catalanes, Abertis. Una empresa que es descriu com a líder en la gestió d’infraestructures de transport, però està clar que oferint poca qualitat i actuant sense escrúpols aprofitant-se de la necessitat dels catalans, dels turistes i dels transportistes (que des del nou decret de la Generalitat no poden circular per la N-II) de circular per l’AP-7. 

A data d’avui, dissabte 17 d’agost de 2013, des d’aproximadament les dotze del migdia s’han començat a formar retencions de 23 km. al tram de l’AP-7 de la sortida de Figueres fins a l’últim peatge de Catalunya (a la Porta Catalana). Unes retencions que han creat un gran col·lapse de vehicles i una situació caòtica i desesperant pera molts usuaris d’aquesta via. 

Una circumstància que durant tota la setmana, ja es preveia que passaria perquè el funcionament dels peatges és caòtic. Per informacions que hem rebut a la Federació, sabem que les màquines expenedores siguin noves o antigues, no funcionen com es degut. Un dels problemes més comú, és que a causa d’una avaria pràcticament diària de les màquines de pagament amb targeta, l’usuari no pot introduir el seu tiquet, i es perden més de cinc minuts per usuari perquè una treballadora del peatge, manualment permeti pagar en aquest. Una situació que provoca retencions de deu minuts a les sortides del peatge tant de Figueres com de la Jonquera.

A més, com expressàvem l’any passat en el nostre comunicat de premsa, s’afegeix l’actitud dels treballadors de la sortida de Figueres de l’AP-7 (condicionats pel caire especulador de la directiva de l’empresa) que ni es dignen a comunicar les retencions per tal de prevenir que els conductors, i entre ells turistes, s’endinsin en cues que els faran perdre quatre hores del seu viatge de tornada. 

Val a dir que una de les causes del poc funcionament de l’autopista és que en els últims anys, els recursos humans als peatges s’han reduït notablement provocant que el servei al client sigui totalment insuficient i de poca qualitat. Actualment, els empleats de les autopistes els podem veure drets entremig de les cues i els cotxes, i no com abans, a dintre de les cabines essent un mitjà més de pagament. Ara s’han convertit en figures d’ajuda pels usuaris de la via, que lògicament no preveuen el problema sinó que treballen quan ja s’ha produït, i es pot disposar d’ells quan ja és massa tard i les retencions ja s’inicien.

Tot això com a mesura de reducció de personal i mitjà d’estalvi, que sincerament ha estat una acció que ha perjudicat al client, qui per qualsevol empresa és el més important, però per Abertis s’observa que no. Una actitud que demostra que una de les empreses catalanes més importants i potents de Catalunya, vetlla peraconseguir el màxim de beneficis, sense mirar pels seus clients i estafant-los diàriament. 

El 22 de febrer d’aquest hivern passat, la Federació vam tenir una reunió amb directius i representants de l’empresa Abertis, on vam expressar els nostres desacords respecte al funcionament del tram de l’autopista de les comarques de Girona. Una reunió en què les bones paraules i les promeses van quedar sobre la taula i sense solució: ens trobem avui en un dia de tornada de les vacances per a molts turistes estrangers de diferents nacionalitats, i principalment francesos, que han estat aturats durant moltes hores a l’autopista catalana. 

Tot per culpa d’una empresa que anualment té molts ingressos gràcies als ciutadans de Catalunya i els turistes que ens arriben a les comarques de Girona i a tot Catalunya, i que no és capaç d’invertir en millorar el funcionament dels peatges de la província gironina i en aquest cas de l’Alt Empordà, perquè consideren que aquesta situació només es dona una vegada a l’any. Una resposta vergonyosa i inacceptable.

Segons un informe econòmic, el sector turístic és el que està tirant endavant amb bona nota tot i la difícil situació econòmica del país. Per tant és per aquest motiu i per molts altres que totes les patronals, entitats, empreses privades i administració pública, hem de vetllar perquè Catalunya continuï essent pionera en turisme. I per fer-ho, també empreses com Abertis, han d’invertir perquè els turistes no es trobin en situacions caòtiques com les d’avui. Una inversió que segurament afecta una petita part dels beneficis anuals que obté. Així que reclamem i demanem que una vegada per totes Abertis solucioni aquests problemes i l’any que ve no n’haguem de tornar a parlar.