La Diputació de Girona comença treballs forestals de prevenció d'incendis al corredor d’infraestructures de l'Alt Empordà

2021-09-15 10:00

La Diputació de Girona ha iniciat aquesta setmana els treballs de reducció de la vegetació en diversos punts estratègics del corredor d’infraestructures de l’Alt Empordà (N-II i AP-7). Es tracta d’una actuació emmarcada en el projecte transfronterer «POCTEFA Cooperem (Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis)», que té com a finalitat protegir amb més eficiència els municipis de l’Alt Empordà, l’Alta Garrotxa i el massís de l’Albera davant el risc d’incendis forestals. Els treballs es faran a la zona de Sant Martí del Forn de Vidre (al municipi de la Jonquera) i a la dels Banys de la Mercè, que afecta els municipis de Capmany, Biure i Darnius.

Els treballs, amb un pressupost adjudicat de 114.186,97 euros, consistiran en l’aclarida i l’estassada de matoll; la selecció i la tallada de peus morts, malalts o mal conformats; la poda de formació dels arbres joves; la poda alta d’arbres adults, i la trituració i/o el trossejat de les restes vegetals generades, sobre una superfície total de 85 hectàrees.

Aquesta intervenció és especialment rellevant perquè afecta el principal eix de comunicació entre l’Estat espanyol i el francès. Durant la temporada d’estiu, hi poden arribar a passar al voltant de 80.000 vehicles. Es tracta d’una zona en la qual la tramuntana acanalada pel coll del Pertús i la Jonquera ressegueix les carreteres N-II i AP-7 de nord a sud. En aquest sentit, estratègicament i en l’àmbit de l’extinció d’incendis, és imprescindible evitar que els focs passin d’un costat a l’altre de les dues vies.

Sobre la base de l’estudi dels incendis històrics a l’Alt Empordà, el projecte ha determinat els punts de salt natural del foc com a conseqüència del moviment del vent, com el pont d’Espanya, el mas del Forn de Vidre i els Banys de la Mercè. En aquestes zones, s’hi han definit àrees de baixa càrrega de combustible al llarg del corredor d’infraestructures per crear dificultats a l’avanç del foc i generar oportunitats d’atac per als serveis d’extinció.

Els treballs, que dirigirà una enginyera de forests, s’executaran gairebé totalment en finques forestals de titularitat privada. A més, hi ha afectades cinc administracions, que són l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); la Secció de Biodiversitat i Medi Ambient de Girona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; el Departament de Cultura de la Generalitat; la unitat de carreteres de l’Estat, que gestiona l’N-II i l’AP-7, i ADIF.