La CUP s'oposa frontalment al tancament del Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l’Emporda

2013-07-01 07:30

La territorial nordoriental de la CUP ha fet pública la seva oposició frontal al tancament del Centre de Fauna Salvatge (CFS) dels Aiguamolls de l'Empordà i a l’acomiadament de les persones que hi treballen. 

La candidatura independentista recollirà la moció que ha preparat la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) i la defensarà a tots els municipis on tenen representació.

La moció demana que no es faci efectiu el tancament del centre de fauna salvatge. 

En aquest sentit, la formació considera “imprescindible” que l'atenció a la fauna salvatge autòctona de les comarques gironines es faci des d'aquest centre, ja que l'atenció ràpida, de proximitat i amb el mínim desplaçament dels exemplars, és un factor clau per a la seva correcta recuperació. 

El Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls depèn del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAPRAMN), i cada any acull i recupera un miler d'espècies de fauna autòctona salvatge. A la vegada, el centre col·labora activament, a través de l'alliberament amb escolars i col·lectius del exemplars ingressats, en diferents tasques d'educació ambiental i acull a desenes de voluntaris i estudiants de veterinària en pràctiques. Tot i disposar d'unes infraestructures precàries i recursos de personal i econòmics modestos, el centre té un índex de recuperació similar als altres centres del país i el nombre d'ingressos, ens els seus gairebé 20 anys d'existència han anat en augment progressivament fins a les xifres actuals.
Forestal Catalana SA, l’empresa pública encarregada de la gestió del CFS, està tramitant un ERO que afecta a una part molt important de la plantilla, concretament 82 d’un total de 273 empleats. Així, el passat dimecres 26 de juny en una reunió amb el comitè d'empresa es va comunicar als tres treballadors del centre que les seves places s'extingien com a conseqüència de l’ERO, i també se’ls va anunciar que l'administració havia decidit tancar el centre. 

La CUP ha rebutjat l’argument econòmic per justificar la mesura, i ha recordat que el pressupost anual del centre, de 9.000€ més les despeses de personal, és insignificant en relació amb el cost de la resta d'equipaments similars del DARPAMN. D’altra banda, la formació ha assegurat que si la gestió del centre i el seu personal fos executada directament pel Servei de Fauna del DARPAMN i no a través de l'empresa Forestal Catalana SA, aquest cost encara seria molt inferior i podria estalviar-se prop d’un 30% en despeses de personal. 

La CUP també s’ha mostrat contrària a la possible solució que es planteja el Departament per a les espècies de fauna autòctona que necessitin atenció veterinària a partir d’ara, que consistiria en la contractació d’un servei veterinari privat que és faci càrrec dels exemplars i la seva estabilització fins que els agents rurals els puguin traslladar al CFS de Torreferrussa, a Santa Perpètua de la Mogoda. 

La formació ha denunciat aquesta alternativa com un “nou intent de privatitzar els serveis públics” per part del govern de la Generalitat, i ha recordat que les dades obtingudes en experiències prèvies, demostren que el cost econòmic d’aquesta alternativa seria similar al de mantenir el centre actual operatiu. La CUP també ha posat en dubte que el Cos d'Agents Rurals estigui en condicions d’assumir aquesta tasca en condicions, tenint en compte les retallades que està patint i la necessitat de dedicar-se plenament, especialment a l’estiu, a les tasques d’alerta per incendis forestals.

Finalment, la CUP ha anunciat que demanarà al conseller del DARPAMN, Josep M. Pelegrí, que doni explicacions al Parlament, tant per la decisió de tancar el CFS i la possibilitat de privatitzar part del servei, com de la gestió de l'empresa pública Forestal Catalana SA.