La CUP qualifica de xec en blanc el pacte d'estabilitat firmat per CxFigueres amb el Govern de Figueres

2016-02-29 10:00

La Candidatura d'Unitat Popular creu que el pacte d'estabilitat del govern amb Compromís per Figueres implica un xec en blanc en les decisions més transcendentals per a les polítiques municipals de la ciutat: els pressupostos, les ordenances fiscals i el pla de govern. La formació independentista entén que els pressupostos d'enguany se sustenten en la pujada de sous i dedicacions dels membres del govern i amb una manca d'anàlisi respecte a les necessitats urgents de la ciutat. Amb tot, les contrapartides per a garantir a aquesta estabilitat –malgrat el caràcter social d'aquestes, com el foment de la participació o el retorn de l'Oficina d'Habitatge a l'Ajuntament de Figueres– no tenen concreció pressupostària i, per tant, suposen només una declaració vaga i poc sòlida d'intencions. Per altra banda, la CUP creu que l'acord tampoc ofereix contrapartides per a girar les tornes en cap dels temes essencials de la ciutat com són el POUM, els càrrecs de confiança, la remunicipalització o el local del Bingo.

Segons la CUP en els últims mesos el govern ha dedicat més esforços en aconseguir sumar els 11 vots necessaris per a l'aprovació de les seves propostes que no pas a projectar un model de ciutat fruit del diàleg i del consens amb tots els grups municipals (que, segons la CUP, demanava la fragmentació del vot que suposaven els resultats de les passades municipals). Durant aquests mesos de legislatura, el govern de Figueres ha mantingut la dinàmica pactista per assegurar la governabilitat, en primer lloc amb l'acord amb Diego Borrego, regidor del Partit Popular, i ara amb l'acord amb Xavier Monfort, de Compromís per Figueres. La formació independentista pensa que es torna a repetir, doncs, el mateix escenari del 2007, en el qual les forces d'esquerra van propiciar l'aprovació de polítiques conservadores sense posar sobre la taula de negociació canvis estructurals per a una ciutat més justa i inclusiva.

La CUP de Figueres es mantindrà alerta en la concreció d'aquest acord però constata que la ciutat perd un actor per a impulsar des de l'Ajuntament polítiques transformadores. En aquest sentit, la Candidatura d'Unitat Popular veu la necessitat de bastir una alternativa a les polítiques impulsades pel govern actual, que permeti posar al centre de les seves polítiques municipals la vida digna de les persones.