La CUP de Figueres reclama diàleg, negociacions i consensos

2017-02-02 11:00

L'assemblea de militants de la CUP es va reunir el dimarts passat per decidir el posicionament de la formació política envers l'escenari que planteja l'actual crisi de govern. La formació independentista creu que la manca de projecte de ciutat de Marta Felip i la seva forma de governar com si tingués majoria absoluta, menystenint el diàleg amb la resta de formacions polítiques de l'Ajuntament (inclosos els seus socis de govern), han portat l'Alcaldessa a un aïllament progressiu en el qual no té el suport ni tan sols dels regidors del seu partit.

D'aquesta manera, la CUP descarta formar part del govern de Convergència. La formació independentista continuarà intervenint en la política municipal com ho ha fet des que es va iniciar el mandat (amb acords puntuals pel que fa a l'àmbit de l'habitatge, la pobresa energètica, l'educació o la igualtat de gènere). Tot i així, conscient de l'excepcionalitat del moment, la CUP assegura que farà tot el possible per evitar que l'alcaldessa Marta Felip hipotequi el futur de la ciutat més del que ja ho ha fet. És per això que treballarà per a ser decisiva en les negociacions sobre temes estratègics de ciutat com les inversions, els pressupostos, la municipalització dels serveis municipals o el POUM.

Ho farà, per una banda, en el marc d'una anàlisi honesta -i que la formació independentista entén que ha de ser compartida- de la situació real d'una ciutat que, avui, és la tercera localitat de les comarques gironines amb una taxa major de població en risc de pobresa. Per altra banda, treballarà per incidir en aquestes negociacions des de la coherència, a través dels eixos fonamentals que sostenen el projecte de ciutat de la CUP: per unes polítiques socials transversals en tots els àmbits de gestió institucional.

Així mateix, la CUP descarta formar part d'un govern alternatiu al de Marta Felip, amb forces polítiques que fins fa pocs dies sostenien la governabilitat de CiU. L'experiència d'aquests dos anys ha mostrat, segons la formació independentista, que una alternativa transformadora sòlida no és possible amb una proposta de govern que incorpori unes formacions polítiques que tenen un projecte de ciutat poc clar.

En aquest sentit, la CUP entén que l'alternativa al de Marta Felip és més necessària que mai. Una alternativa que, no només es teixeix a l'interior de les institucions, sinó també i sobretot al carrer, amb els veïns i les veïnes. La formació independentista aspira a un canvi social ampli, que va més enllà de la distribució de les cadires d'un ple o de l'adjudicació de les quotes de poder. La CUP creu en una política que posa al seu centre la vida de les persones, i per això cal tenir, dins i a fora de l'Ajuntament, un relat de ciutat compartit i un projecte de ciutat transformador ferm.

Per altra banda, amb la crisi de govern actual, la formació independentista entén que s'obre un escenari que ens remet al que els figuerencs i les figuerenques dipositaven a les urnes el maig del 2015: un escenari de diàleg, de negociacions i de cerca de consensos. El govern ja no pot operar amb l'arrogància que ha tingut aquests últims dos anys. Segons la CUP, aquesta configuració de l'Ajuntament és la que va emetre la veu dels figuerencs i les figuerenques a les urnes, i el govern està destinat a escoltar-la.