La campanya 'Per Carnaval no tot s'hi val' reuneix 700 estudiants de Roses amb el cantant El Chojin

2018-02-02 19:00

Aquest divendres ha tingut lloc a la plaça Frederic Rahola de Roses, l’acte central de la campanya preventiva "Per Carnaval no tot s’hi val". Hi han assistit més de 700 alumnes de tercer i quart d'ESO, primer i segon de batxillerat i cicles formatius dels instituts de Roses. L’actuació del raper Chojin, un taller de còctels sense alcohol, audiovisuals protagonitzats per joves i una xerrada, han estat els actes del programa d’enguany, que continua interpel·lant els joves entorn a una idea: Tu tries!

El plat fort de l’acte d’aquest divendres ha estat l’actuació de l’intèrpret i compositor de rap Domingo Edjang Moreno, més conegut com El Chojin. Nascut el 1977 a Torrejón de Ardoz, Chojin és conegut pel seu estil “rap consciència” on, entre altres, rebutja la violència, les drogues i l’alcohol.

El Chojin es distingeix per no utilitzar paraules malsonants en els seus textos. Pretén mostrar com és mitjançant el rap i predica amb l'exemple del que explica en les seves cançons. En els seus textos es poden trobar freqüents al·lusions a la no-violència, en contra de les drogues, l’alcohol i el racisme. Diversos dels seus temes han estat emprats en campanyes de conscienciació, com la d’ús d’anticonceptius de l’Ajuntament de Barcelona o les d’Amnistia Internacional sobre immigració "Ponte en mi piel" i en contra de la violència de gènere "El final del cuento de hadas". 

El missatge i trajectòria de l’artista, i el fet que sigui un autor de referència entre el públic jove (els seus vídeos acumulen milions de visualitzacions a Youtube i compta amb centenars de milers de seguidors a les xarxes socials), feien idònia la seva participació en la campanya ideada per l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Roses. 

Durant l’actuació d’aquest matí, s’ha posat a la butxaca els joves del municipi amb el seu llenguatge directe i un missatge clar i contundent, expressant que "la base de tota relació, i naturalment també en les de caràcter sexual, és el respecte; que no cal recórrer al alcohol ni a les drogues per tenir èxit en les diferents facetes de la vida i -molt relacionat amb el missatge de la campanya-, que aquesta ha de ser una decisió vital de cadascú, basada en el coneixement i en la llibertat". 

"Aquesta absoluta coincidència de valors i missatge amb la campanya del No tot s’hi val, ha estat -tal i com ha explicat la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Roses, Anna Jorquera, la què ha motivat que el consistori  hagi volgut comptar amb la participació del raper El Chojin en aquesta edició, ja que resulta absolutament adient amb tot allò que volem transmetre als joves i, sobretot, reflexionin i debatin fins arribar a una tria conscient".