La Biblioteca de Figueres reprèn des de dimarts el servei de préstec amb cita prèvia

2020-05-25 14:00

Amb l’entrada en vigor la Fase 1 del desconfinament, la Biblioteca de Figueres accelera les tasques de condicionament de l’equipament, del fons i la infraestructura per tal de garantir la màxima seguretat dels usuaris i el personal de la biblioteca en la reobertura d’aquest equipament municipal. L’Ajuntament ha instal·lat  mampares a la zona d’accés i marques que indiquen la distància social que cal respectar, així com gel hidroalcohòlic que els usuaris hauran d’utilitzar abans d’entrar. 

La reobertura, que tindrà lloc el dimarts 26 de maig, suposarà un restabliment gradual dels serveis en funció de l’establert pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. En aquesta primera fase s'iniciarà el préstec mitjançant reserva i cita prèvies, la devolució de documents i el servei d’informació bibliogràfica. 

Els usuaris de manera individual podran sol·licitar documents a la biblioteca a través de l’adreça electrònica citaprevia.bibfigueres@gmail.com, del telèfon 972511660 o el whatsapp 610528568. Posteriorment, es contactarà amb l'usuari per concretar el dia i l'hora de la recollida. Pel que fa a la devolució, s'haurà de realitzar a través de l’entrada lateral del carrer Mestre Falla (sala d’actes), i els documents retornats seran posats en quarantena per un període de 14 dies abans de tornar a estar a disposició dels usuaris. El préstec interbibliotecari quedarà suspès. 

En aquesta fase la biblioteca tindrà un horari especial; dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 9.30 a 13.30 h i dimarts i dijous, de 15.30 a 19.30 h 

El restabliment de la resta de serveis es realitzarà de manera gradual a mesura que s'avanci en les fases de desconfinament establertes pel govern. Es preveu que en la Fase 2 es permetria l’accés limitat als espais de la biblioteca (un terç de l’aforament) per a la lectura i consultes al fons mitjançant l’intercessió del personal bibliotecari, també es podria fer ús dels ordinadors amb reserva prèvia i accedir als catàlegs en línia. En la Fase 3 es preveu reprendre la realització d'activitats culturals, amb limitació a un terç de la capacitat màxima de l'espai, i sempre amb menys de 30 persones participants. La Fase 4 suposarà una recuperació total dels serveis i tornada a la normalitat.

Al llarg d’aquest dos mesos de confinament, la biblioteca no ha aturat en cap moment la seva activitat, i l’equip de la biblioteca ha estat treballant des de casa resolent consultes dels usuaris, que han arribat a través del correu electrònic,  les xarxes socials, elaborant continguts per a les xarxes socials i la web, fent recomanacions literàries, explicant l’ús de la plataforma eBiblio de préstec de llibres digitals i avançant tasques internes de gestió. 

La celebració d’un Sant Jordi a casa, amb Revetlla virtual inclosa, va suposar tot un repte, i la Biblioteca va dur a terme diverses accions per no renunciar a celebrar la diada dels llibres. Amb aquests objectiu es va donar veu a les llibreries de la ciutat, s’elaborà una Guia de Novetats Literàries Locals aparegudes entre el Sant Jordi 2019 i Sant Jordi 2020, i va tenir lloc una Revetlla virtual de Sant Jordi on els autors i autores locals van presentar els seus nous llibres a través del canal de YouTube de la Biblioteca. Pel que fa al 23 d’abril, es va participar en una tertúlia a Ràdio Vilafant, es va programar una hora del conte virtual i es van compartir diferents iniciatives culturals dutes a terme per institucions i entitats culturals figuerenques. 

A més a més, amb el desconfinament, la biblioteca ha descobert noves maneres d’escurçar distàncies amb els seus usuaris, i a través de les xarxes socials s’han proposat vídeo recomanacions de lectura i activitats virtuals com ara clubs de lectura, hores del conte i xerrades, que es preveu continuar oferint fins al restabliment de la plena normalitat.