L’Institut Illa de Rodes de Roses presenta l’experiència del “Dia d’Europa 2010” a Holanda

2010-05-23 19:23

Entre el 16 i el 22 de maig s’ha celebrat a Maastricht (Holanda) un curs de formació de professorat en l’àmbit del Programa Comenius (www.xtec.cat/pap/). Aquesta estada de treball ha estat organitzada per la Talenacademie, institució associada a la “Universitat Oberta” d’Holanda, amb seu a Heerlen.
Hi han assistit docents de 8 països diferents com Portugal, Romania, Finlàndia, Polònia o República Txeca. Entre els participant hi havia una professora de València, Margarida Castellano, i un professor de l’Institut Illa de Rodes, de Roses, Xavier Serra.

Durant tota la setmana han tingut sessions de treball a Heerlen, diversos tallers sobre qüestions relacionades amb la Ciutadania (per exemple, a la Fundació Anna Frank, d’Amsterdam), intercanvi de bones pràctiques educatives en l’àmbit de la interculturalitat, i visites a escoles de Alemanya (GGS Dietrich Bonhoeffer, a Herzogenrath) i a Holanda (Porta Mosana College, a Maastricht). En tots el casos, l’idioma bàsic de treball ha estat l’anglès, en un territori caracteritzat pel multilingüisme i per l’experiència en la integració de persones de ben diferents cultures i tradicions. Aquestes activitats, promogudes a Catalunya pel Servei de Llengües que gestiona el Programa d’Aprenentatge Permanent en l’àmbit europeu, permeten adquirir nous coneixements que són compartits en les institucions on els docents implicats treballen habitualment.

En el cas de l’Institut Illa de Rodes, l’aportació ha inclòs tan la gestió de les qüestions interculturals (Aula d’acollida, parelles lingüístiques, programes d’entorn, etc.) com també la recent celebració – a principis de maig – del Dia d’Europa, que es va fer a la Ciutadella de la població alt empordanesa [https://www.iesilladerodes.cat/]. Els vídeos, explicacions i altres materials aportats van ser molt ben acollits pels participants de diferents països. Aquestes activitats d’àmbit europeu també permeten establir contactes per a futurs projectes Comenius (multilaterals o bilaterals), així com per a interaccions puntuals o cooperacions en la comunitat virtual educativa europea (www.etwinning.net) o altres xarxes on line. Aquest curs, “Crossing borders” es desenvolupa presencialment dues vegades l’any i s’ha fer la proposta d’exportar la mateixa idea a noves zones frontereres en sentit lingüístic i cultural com la que hi ha entre República Txeca, Polònia i Eslovàquia, entre d’altres.