Josep Playà parlarà de Dalí i el Circ sota la cúpula del museu

2014-02-11 09:00

El proper dijous 13 de febrer (19:30), a una setmana exacta per a la inauguració de la tercera edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, l’historiador i periodista Josep Playà pronunciarà sota la Cúpula del Teatre-Museu Dalí la conferencia ‘Dalí i el Circ’ repassant la passió del geni figuerenc per l’espectacle dels acròbates a través de la seva obra, vida i peripècies. Organitzada pels Amics dels Museus Dalí i Circus Arts Foundation –promotora del Festival-, l’entrada a la conferencia és lliure, sempre i quan es faci prèvia reserva escrivint un email a amics@fundaciodali.org o bé trucant al telèfon 972 677 520 els dies laborables de 9 a 13h.

L'empordanès Josep Playà és llicenciat en Ciències Econòmiques i de la Informació. Va començar a treballar com a periodista al 9País de Figueres després convertit en Hora Nova. Ha estat redactor de Cinco Días, redactor en cap de l’Avui i actualmente forma part de la l’equip de La Vanguardia on escriu sobre temes socials i d’immigració. Ha publicat una desena de llibres. Especialista en històries de la Costa Brava, fou comissari de l’Any Dalí 2004.

Sinopsis de la xerrada

De jove, des de la terrassa de la casa de Figueres, que feia cantonada entre el carrer Monturiol i la plaça de la Palmera, Dalí ja era un espectador privilegiat de les atraccions de les fires i del circ que s’instal·laven allà durant les festes del mes de maig. Entre les obres primerenques de Dalí hi trobem fins a tres aiguades sobre cartró amb referències circenses, que pinta quan tenia entre 17 i 18 anys. L’interès pels espectacles de màgia, pels trapezistes, pels pallassos … el va mantenir sempre. I el va compartir amb altres amics com el crític d’art Sebastià Gasch (autor de varis llibres sobre el circ) i el poeta Federico García Lorca (que té diversos dibuixos entorn del circ, els pallassos i els  domadors).

Els lligams entre Dalí i el circ són abundants, tant des del punt de vista personal com artístic. El pintor s’inspira en el món de l’espectacle i de vegades se’n serveix per les seves performances. I és en aquest context que cal entendre també la presència de diversos animals, com el rinoceront, l’elefant o les girafes, que converteix en protagonistes de la seva mitologia personal. Dalí va seguir en més d’una ocasió el Cirque d’Hiver, de la família Bouglione.

No era gens estrany veure’l a una representació de circ a les fires de Figueres o assistir al IV Congrés Internacional dels Amics del Circ a Barcelona (23 al 25 de setembre de 1968). D’aquesta darrera trobada en queden les fotos que Postius va fer a Dalí amb el trapezista Enzo Cardona, en la sessió inaugural, i amb l’empresari Arturo Castilla. De 1972 són també unes imatges de l’actuació especial que les cèlebres Elvers Sisters, quatre contorsionistes txeques, van fer a la suite de l’hotel Ritz, de Barcelona, on s’allotjava. Dalí havia vist el número que presentaven al Circo Americano i a través del seu director Arturo Castilla les va convidar al Ritz perquè volia prendre uns apunts del natural.

Una altra relació especial és la que Dalí va tenir amb el Pare Silva, fundador del circ Ciudad de los Muchachos. Van venir a actuar a Figueres l’any 1968 i li van fer una visita a Portlligat. El projecte amb nens de famílies desestructurades era conegut de feia temps per Dalí que ja l’any 1961 hi havia destinat la recaptació d’una representació a La Fenice de Venècia de l’obra Scipio en España. Després, ja quan Dalí era mort, el circ va fer una actuació sota la cúpula del Teatre-Museu.

La culminació d’aquest interès per l’espectacle va ser una sèrie de sis litografies editades per Dalí sota l’epígraf Le cirque (1965), amb un tiratge de 175 exemplars. Cadascuna d’elles reflectia un element diferent, com si es tractés d’un programa: L’amazona acròbata, el clown, l’equilibrista, la doma de cavall, els elefants i els xinesos.