Josep Maria Dacosta presenta "Vèrtexs i miradors"

2011-03-04 11:00

Avui divendres, 4 de març, a les set de la tarda, a l’Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc, tindrà lloc la presentació d’una nova monografia de la col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona", dedicada a Vèrtexs i miradors, l’autor de la qual és Josep Maria Dacosta. És número 152 d'aquesta col·lecció que ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general). 

Vèrtexs i miradors 
El relleu muntanyós i la gran riquesa cultural de les comarques de Girona han generat un nombre elevat de miradors i talaies, essencials tant per avaluar el seu paisatge com per gaudir-ne. Moltes mirandes acullen vèrtexs geodèsics, punts de guaita forestal o atalaiadors militars, i també s’han aprofitat punts amb grans panoràmiques per ubicar-hi infraestructures com ara radars, repetidors i parcs eòlics. Tots aquests emplaçaments comparteixen el fet que des d’ells s’albira una perspectiva interessant. Aquest volum en presenta una selecció i convida a visitar-los. La portada del llibre ens mostra el mirador del Suro Gros, a Vilamaniscle, que presideix el paisatge dels aspres (fotografia realitzada per Josep M. Dacosta).

Josep M. Dacosta Oliveras va néixer a Figueres el 1962. És biòleg i naturalista. Ha publicat com a autor o coautor diverses obres: Arbres monumentals de l’Alt Empordà (1988), Fons naturals (1989), L’aprenent de geòleg, Premi Experiències Pedagògiques, Ajuntament de Figueres (1991); Balenes i dofins a la Costa Brava (1992); La tramuntana, dins de la col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona" (1995); Roses, l’elecció natural (1998), i Guia del cap de Creus (2003). Col·labora també en la premsa comarcal. Les bases per redactar aquest llibre les va aprendre al moviment escolta i al Centre Excursionista Empordanès.