Figueres promou una dotzena d'activitats en la Setmana de la Mobilitat Sostenible

2019-09-13 17:00

Figueres s'adherirà a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat organitzada del 16 al 22 de setembre, una iniciativa impulsada des de la Unió Europea i que vol promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables a través de desplaçaments a peu, bicicleta, transport públic o a través de vehicles elèctrics, amb l'objectiu de conscienciar sobre l’ús dels espais públics, la millora de la qualitat de l'aire i una reducció de la contaminació a les àrees urbanes.

Enguany la ciutat de Figueres ha organitzat una dotzena d'activitats i campanyes cíviques durant els set dies de celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat. Dijous 19 de setembre a dos quarts de set de la tarda, la Sala La Cate acollirà la xerrada “Bicitranscat de mobilitat transfronterera sostenible”, una presentació del projecte Bicitranscat que s'impulsa des del Consorci de Vies Verdes de la Diputació de Girona i on la ciutat de Figueres s'hi ha adherit amb el desenvolupament del camí de Caboques de Vilabertran amb el camí del Manol a El Far d’Empordà.

Per divendres 20 de setembre, de 9.30 a 12 hores, la Rambla acollirà la celebració de la festa "Mou-te per una mobilitat sostenible i segura", una iniciativa adreçada als alumnes d'educació de primària de les escoles de Figueres on podran aprendre hàbits de mobilitat urbana a través de jocs, qüestionaris, tallers de reparació de bicicleta i parcs d'educació viària, entre d'altres,

A la tarda, de 17 a 20 hores, la Rambla acollirà novament un taller de mobilitat robòtica amb LEGO Mindstorm i creació de videojocs a càrrec de l'empresa Edukbits, i un parc d'educació viaria en format de circuit tancat i senyalitzat amb bicicletes per a  circuit de bicicletes per a tots els públics.

Dissabte 21 de setembre, de 10 a 13 hores, les entitats socials Adepaf, MIFAS i el Dofí han organitzat una exhibició esportiva i prova de bàsquet inclusiu a la Rambla amb la col·laboració dels clubs de bàsquet de Figueres.
A la tarda, de 17 a 20 hores, es portarà a terme una exhibició i punt ITV per a la revisió gratuïta de bicicletes i demostracions de bicicletes inclusives i elèctriques i motocicletes elèctriques de la marca VOLTA Motorbikes. També a les 17 hores, Figueres acollirà una taula rodona sota el títol "La mobilitat per a tots, accessible i inclusiva", on hi participaran membres d'entitats com ONCE, MIFAS, Dona dóna, ciclistes i gent gran i estarà moderada pel periodista i activista mediambiental Óscar Vergés; i a les 19 hores, la Rambla acollirà un concert de música a càrrec del grup de pop-rock “Crossing”.

Finalment, diumenge 22 de setembre a partir de dos quarts de 10 del matí s'ha programat una caminada popular amb animals de companyia que partirà des del Centre Cultural Molí de l’Anguila.

Per la regidora de Sostenibilitat, Ester Marcos, "l'organització d'aquestes activitats suposarà una bona oportunitat per potenciar hàbits de mobilitat sostenibles i saludables especialment entre els més petits".

A més de les activitats previstes, l'Ajuntament de Figueres impulsarà dues campanyes cíviques destinades a promoure l'ús de la bicicleta per la ciutat. La primera serà un punt d'avituallament itinerant durant la setmana de 16 al 22 per aquelles persones que utilitzin la bicicleta com a mitjà de desplaçament. L'altra iniciativa, que compta amb la col·laboració de les botigues especialitzades de venda de bicicleta de la ciutat Olympia bicis, Cicles Surià i Edibikes, consistirà en l'oferiment d'un descompte del 10% sobre el preu de compra de bicicletes.

Finalment, per promoure els desplaçaments a peu, en bicicleta i l'ús del transport públic, la Rambla de Figueres romandrà tancada a la circulació durant els dies 20 i 21 de setembre de 8 a 20 hores, permetent l'accés del transport públic (bus urbà i taxis) i dels veïns de la zona que disposin de gual.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha remarcat que "és voluntat del Govern municipal assolir una millor mobilitat a través d'una reordenació de la circulació i l'impuls del transport públic i la bicicleta a Figueres i entre els municipis de la seva àrea urbana per millorar la qualitat de vida dels figuerencs i figuerenques".