Figueres presenta la programació cultural del semestre amb 50 propostes de teatre, música, dansa i circ

2020-12-15 21:00

Figueres ha presentat avui la programació cultural de la nova temporada escènica i musical de la ciutat fins el mes de maig. S’ha presentat en un acte a l’Auditori Caputxins amb l’actuació d’Azucena Momo, que ha presentat l’espectacle de dansa Dones ballen dones i s’ha realitzat una lectura en reivindicació de la cultura per part de l’actor Xavier Sais Juy.

Els diferents tancaments dels equipaments escènics durant el 2020 han obligat a ajornar moltes de les propostes previstes, algunes de les quals s’han hagut de reprogramar durant el 2021. En total, la temporada de gener a maig de 2021 d’arts escèniques i musicals inclou un total d’una quinzena d’espectacles aplaçats que es complementen amb més d’una trentena de nous, recollint prop de 50 propostes de teatre, música, dansa i circ proposades per l’Ajuntament de Figueres i entitats de la ciutat.

Aquesta temporada ha cercat l’equilibri i varietat en les propostes. Pel que fa al teatre el públic podrà gaudir de clàssics com La tempesta de Shakespeare a càrrec de la companyia Parking Shakespeare (26 març) i d’espectacles amb temàtiques punyents com Jauría (31 gener), sobre el cas de La Manada; Encara hi ha algú al bosc (26 febrer), sobre la Guerra de Bòsnia, o el monòleg 360 grams d’Ada Vilaró, sobre la pròpia experiència d’un càncer de pit (6 març). També, des d’una mirada més còmica, la companyia La Calòrica ens portarà dues propostes:  De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, sobre el canvi climàtic (16 abril) i Els ocells, una mirada política de la societat actual (23 abril).

L’humor, tant necessari davant la situació actual, també hi serà ben present amb altres espectacles com Lo nuestro (10 gener), 20 “El refrito” (20 febrer), Cobertura (30 abril) o Els gossos (9 maig). 

Les companyies locals també hi tenen protagonisme amb les dues funcions ajornades de la companyia Tequatre de l’espectacle No hi ha lladre que per bé no vingui (9 gener) i la nova proposta de La Funcional Teatre. El 2021 la companyia figuerenca celebra el seu 30è aniversari i ho vol celebrar representant algunes de les obres d’un dels gran dramaturgs del teatre universal: Txèkhov. Entre el mes de maig i setembre portaran a escena els textos de La gavina, Les tres germanes i tres peces curtes - El cant del cigne, El regne de les dones i L'ós -.

Pel que fa a la música, en la programació dels propers mesos hi tindrà un paper molt important amb la reprogramació del concert de The New Raemon acompanyat per l’art en directe de Paula Bonet (23 de gener); la preestrena del nou disc de Clara Peya (12 febrer); l’estrena del nou disc de Maria Arnal i Marcel Bagés (20 març), o la recuperació del concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi que va ser un èxit en el seu moment (7 maig). A  més, a aquestes propostes s’hi sumen les de Joventuts Musicals de Figueres, amb noms com Criatures, Quartet Atenea o el duet Irene Mas i Marc Serra, o les de la segona edició del cicle 66butaques programat per l’entitat La Cate, amb noms com Anna Andreu, Penélope o Jorge Da Rocha.
Tampoc hi faltarà dansa i, especialment, circ. Aquesta temporada comptarà amb dos ballets, un a càrrec del Ballet de Barcelona que representarà El trencanous (16 gener), i l’altre, impulsat per l’empresa Factoria Cultural i ajornat del 2020, a càrrec de Ballet de Moscou amb una mostra de ballarins russos que representaran en format de solo algun peces dels grans ballets de Txaikovski. També hi haurà lloc per la dansa urbana, amb el nou espectacle, també ajornat, dels Brodas Bros, Around the world (25 abril).
El que cal destacar més és l’aposta pel circ de gran format. Després de veure el cap de setmana passat la Producció Nacional de Circ, la nova temporada ens porta d’una banda una de les companyies de circ contemporani amb més nom a Catalunya i Europa, Baró d’Evel, amb el seu espectacle Là (2 de maig), i l’espectacle de celebració del 25è aniversari del Circ d’Hivern de l’Ateneu 9barris, Fins i tot la foscor. Even the darkness (13 març).

En l’apartat familiar trobem les noves propostes de companyies com els Farrés Brothers, Orbital (24 gener), el nou espectacle de titelles de El Pot Petit, El lleó vergonyós (27 febrer); la nova producció de Les Bianchis amb un text sobre la mort explicada als infants de la dramaturga Clàudia Cedó, Les croquetes oblidades (21 març); i l’espectacle de dansa multipremiat Lù de la companyia Maduixa (17 abril). A aquestes propostes s’hi sumen les titelles programades per l’entitat La Cate.

Per últim, aquesta programació compta amb les propostes d’altres entitats com l’espectacle ajornat de La Dolça Tardor (30 maig), les propostes de teatre programades per l’entitat La Cate o una nova edició del Festival Còmic per Setmana Santa. Més endavant també es presentaran les propostes d’entitats emmarcades en les Fires i Festes de la Santa Creu.

Com a novetat destacar l’amplia oferta d’abonaments, amb un abonament de teatre, un de música, un de dansa/circ i un de combinat i l’ampliació dels descomptes, augmentant el descompte de menors de 18 anys a menors de 25 anys i un nou descompte per a majors de 65 anys. Estaran disponibles a www.figueresaescena.cat i a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí els dijous de 19 a 21h.

La venda d’entrades comença el dijous 17 de desembre a les 19.00h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a les 19.30h al web www.figueresaescena.cat, però només es posaran a la venda els espectacles de gener i febrer. Els espectacles de març es posaran a la venda el 14 de gener; els d’abril l’11 de febrer i els de maig l’11 de març, a excepció de concert de Maria Arnal i Marcel Bagés que es vendrà a partir d’aquest dijous. L’objectiu és anar obrint la venda de la resta de propostes mes a mes per tal d’adaptar les mesures preventives a la realitat vigent en el moment.

Aquelles persones que havien comprat l’entrada d’espectacles ajornats a taquilla cal que es dirigeixin de nou, abans de la nova funció, a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí, els dijous de 19.00 a 21.00 h,  per tal d’obtenir les noves entrades o bé sol·licitar-ne la devolució.