Figueres participa a la primera reunió de la nova executiva d’Energy Cities a Brussel·les

2011-07-01 17:00

El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, ha participat aquesta setmana a Brussel·les a la primera reunió de la nova executiva d'Energy Cities, sortida arran de la darrera reunió anual celebrada a Zagreb el passat mes d’abril. La nova executiva està formada per representants de les ciutats de Heidelberg (que n'exerceix la presidència), Helsinki, Paris, Brasow, Vaxjo, Bielsko-Biaia, Leicester, Delft, Brusel·les, Vila Nova de Gaia i Figueres.

En el marc dels treballs que realitza el nou òrgan, Figueres ha estat escollida per liderar l'àmbit "Noves formes de pensar i actuar", que té com a projecte principal el programa IMAGINE de difusió a tots els territoris d'un nou model energètic basat en l'eficiència energètica i les energies renovables. Figueres també participarà en el grup de treball "Polítiques d'Eficiència Energètica i Energia Descentralitzada".

El regidor de Medi Ambient, Pere Giró, explica que “durant la reunió es va abordar el nou període financer de la Unió Europea per al període 2014-2020, i es va posar de manifest que calia fer esforços per tal que les polítiques d'eficiència energètica i les energies renovables hi tinguin un pes més específic i disposin de majors partides pressupostàries”.

D’altra banda, també es va debatre la futura directiva europea sobre eficiència energètica que esta preparant la Comissió Europea. En aquest sentit es va acordar que Energy Cities vetllaria perquè a la nova directiva es reflecteixi el paper de les autoritats locals en la implantació de les polítiques d'eficiència energètica.

Més trobades
Després de la reunió de l'executiva va tenir lloc un dinar de treball amb la presència de membres de la Comissió Europea (Paul Hodson, cap de la unitat d'Eficiència Energètica i Energia Intel·ligent), del Parlament Europeu, així com d'empreses i associacions vinculades a temes energètics. Una trobada on es va exposar la necessitat d'impulsar l'eficiència energètica com a una política prioritària a nivell estatal i també local. Es va destacar la necessitat de conscienciar els representants polítics, però també al conjunt de la ciutadania de les virtuts de l'eficiència energètica, ja que les solucions tecnològiques ja existeixen el que cal és donar prioritat a la seva aplicació. Els criteris d'eficiència energètica cal aplicar-los prioritàriament en l'habitatge residencial. En aquest sentit, és essencial introduir el concepte de "cost de la vida útil" de productes i serveis, més enllà de valorar únicament el cost de producció i/o venda.