Es presenta l'Any Fages en el 50è aniversari de la seva mort

2018-03-14 17:00

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'any 2017 el 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent com a commemoració oficial de l'any 2018 amb l'objectiu de situar la figura i l'obra de Carles Fages de Climent en el cànon literari català del segle XX.

Mariàngela Vilallonga, en representació de la Institució de les Lletres Catalanes ha agraït la tasca de la Comissió Fages per donar a conèixer la figura de Fages de Climent i ha explicat que l’objectiu de l’Any Fages és “donar a conèixer l’escriptor més enllà de l’Empordà”. En la seva intervenció la directora de la Càtedra Maria Àngels Anglada-Fages de Climent ha tingut un record per la fins fa poc directora de la ILC, Laura Borràs, i ha lamentat l’absència de conseller de Cultura.

Vilallonga ha destacat l’edició de la postal literària de Fages de Climent que reprodueix un dels seus epigrames “Per religió, l’estètica; per moral única, l’art; és la divisa sintètica brodada al meu estendard” i ha acabat la seva intervenció recordant que “els llocs literaris de Fages de Climent, seguint l’exemple de Virgili, són Figueres (on va néixer i morir) i Castelló d’Empúries (on és enterrat)”.

Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor empordanès va ser un home de múltiples interessos que va cultivar des de la poesia fins al teatre. La seva obra, influenciada per Eugeni d’Ors i els noucentistes i emmarcada en la geografia física i humana de l'Empordà, bascula entre les fonts clàssiques i les tradicionals. De ben jove guanya, el 1924, el Premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona, i l’any 1958 obté el premi Ciutat de Barcelona per Primer llibre de sonets.

El comissari de l’Any Fages de Climent és Jordi Canet (Castelló d’Empúries, 1976), llicenciat en Filologia per la Universitat de Barcelona (1998), director del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries i responsable del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Des de l’any 2013 és el coordinador tècnic del projecte i de la Comissió Fages de Climent. Canet ha explicat que un dels inconvenients de Fages de Climent és la gran quantitat d’inèdits que té i ha explicat que “publicar-los és un dels objectius de l’Any”. Canet també ha dit “ens interessa molt donar a conèixer la dimensió de Fages de Climent i d’estudiar-lo en relació als seus contemporanis” i ha fet un repàs a la programació de l’any i als actes previstos.

Aquesta commemoració té com a principal línia estratègica la celebració oficial de l’Any Fages de Climent 2018 a tot el territori català, amb els objectius de divulgar la figura i l’obra literària de Carles Fages de Climent en diferents àmbits, restituir i donar a conèixer l’autor en tota la seva vàlua literària per situar-lo en el cànon literari català del segle XX, prosseguir l’edició de l’obra literària de Carles Fages de Climent encara inèdita que resta per publicar i inventariar, catalogar i digitalitzar l’obra literària de Carles Fages de Climent.

Els eixos principals de l’Any són publicació i difusió de l’obra de Carles Fages de Climent, tant inèdit com noves edicions i difusió de la figura i l’obra de Carles Fages de Climent en els cercles acadèmics, en l’àmbit escolar i entre el públic en general. També es farà promoció en mitjans de comunicació, xarxes socials, recursos online, plataformes literàries digitals.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha dit que des del 2014 s’està treballant per celebrar l’any Fages de Climent i “el que volem és situar l’escriptor al lloc on es mereix dins el panorama literari català”. Al seu torn l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, ha agraït el Govern que hagi declarat el 2018 Any Fages de Climent i “considera que aquest any ha de servir per donar a conèixer l’escriptor i la seva obra a tots els Paisos Catalans”.


El Projecte i la Comissió Carles Fages de Climent formada per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’Ajuntament de Figueres, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, l’editorial brau Edicions i Carles Fages Torrents, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu principal revalorar l’obra literària de l’escriptor empordanès. El fons documental de l’Arxiu Fages de Climent de Castelló d’Empúries conserva el fons literari de Fages de Climent. Actualment, amb el traspàs dels drets d’autor al seu nét Carles Fages i Torrents, l’arxiu de l’escriptor s’ha obert a la consulta.

Al llarg de l’Any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons Carles Fages de Climent i la dinamització de la figura de l’escriptor amb festivals i premis literaris, activitats culturals, jornades, conferències i taules rodones, accions a les biblioteques i clubs de lectura, publicacions, actes acadèmics entre els quals una jornada acadèmica a l’IEC i la versió digital dels itineraris literaris sobre Carles Fages de Climent, exposicions, un catàleg d’espectacles relacionats i rutes i itineraris literaris. La ILC destina un pressupost de 35.000 euros a l’Any Fages de Climent que s’ha de sumar als 20.000 que hi destina l’Ajuntament de Figueres, als 30.000 de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i a la dotació de la Càtedra que Mariàngela Vilallonga no ha concretat.

La imatge gràfica de l’Any Fages de Climent s’ha creat a partir d’un retrat de Carles Fages de Climent realitzat per Joan Cos, de l’arxiu privat Carles Fages de Climent de Castelló d’Empúries.

La presentació ha acabat amb l’actuació d’Amadeu Casas que ha interpretat tres peces de l’àlbum Lo gaiter de la muga.

Es podrà seguir tota l’activitat de l’Any a través de la pàgina web www.anyfagesdecliment.cat, del perfil a Twitter @FagesdeCliment i del perfil a Facebook @CarlesFagesdeCliment