Els vincles de Dalí amb Cadaqués en una exposició de Joan Vehí al Coll de Roses

2013-06-15 09:00

Aquest dissabte 15 de juny, a les 7 de la tarda, la sala d’exposicions de Coll de Roses acollirà la inauguració de “Dalí, Cadaqués. Un vincle captat per Joan Vehí”. L’exposició aplega més d’una vintena d’imatges de gran format –algunes de 4 metres d’amplada- que ens acosten a un Salvador Dalí íntim i familiar en el seu entorn quotidià, durant el procés artístic i també en expressives actituds lúdiques i festives.

Pere Maset, comissari de la mostra, explica que “l’obra de Joan Vehí està dotada d’una gran singularitat, ja que no era un estrany en l’entorn familiar dels Dalí, sinó un més entre els habituals de la casa; era el fuster i l’home de confiança a qui li fou permés immortalitzar en instantànies diferents seqüències de la vida del geni”. Segons Maset, “el tracte amè i quotidià entre l’artista i el fuster-fotògraf ha aportat un remarcable valor afegit a les fotografies, ja que ens ensenyen gairebé sempre un Dalí a casa, en la normalitat, fugint de les llargues sessions fotogràfiques, que es mostra real, sense filtres, i que contrasta amb l’altre Dalí, en ocasions un provocador de l’impacte visual i amb un gran domini dels muntatges artístics”. I això és el que fa  excepcional aquesta exposició fotogràfica, el fet que ens mostra en imatges el doble vessant de Dalí captat per Joan Vehí.

Al principi de l’exposició de Coll de Roses trobem una foto on podem veure Dalí menjant raïm a la platja d’es Llané. La instantània, que forma part de la col·lecció d’imatges de Joan Vehí i que és d’autor desconegut, és de l’agost de 1932 i representa una gran introducció per a una exposició que es fa en un centre dedicat al món del vi. Tot seguit hi ha imatges de l’acció artística que Dalí va realitzar a la badia de Roses el 1964, amb un helicòpter, disfressat i amb el fotògraf Philippe Halsman, i també seqüències de la pesca de la model-sirena, de l’actuació del guitarrista Manitas de Plata al pati de la casa dels Dalí, de dins i fora d’un helicòpter a la platja o de la cursa de braus que es va fer a Figueres el 1961 en homenatge a l’artista, entre d'altres.