Els productors de poma de Girona preveuen una collita de poma un 12 per cent superior a la de fa un any

2019-08-21 19:00

Els productors de poma de les comarques gironines preveuen aquest any una collita de 87.180 tones, un 12% més que en la campanya anterior. L’absència de grans pedregades, episodis de vent i altres accidents meteorològics que en els últims anys van reduir la collita són les raons que expliquen l’excel·lent temporada que arrenca amb la collita de les varietats més primerenques i que s’allargarà fins a finals d’octubre. 

Si les previsions es compleixen, Poma de Girona tindrà enguany la millor collita de poma dels darrers tres anys. Les més de 87.000 tones que els productors  preveuen recol·lectar suposen un augment considerable respecte les xifres de l’any 2018, que es va tancar amb una producció de 77.539 tones i les del 2017, quan es van collir poc més de 79.300 tones, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat).

Llorenç Frigola, president de Poma de Girona, ha explicat que l’augment de la collita ve produït perquè “no hem tingut unes nits gaire fresques, més aviat han estat càlides. Estem immersos en molts canvis, ens estem adaptant al canvi climàtic i de sostenibilitat; oferim un producte molt confiable, a la Península Ibèrica i a fora”.

Joan Bonany, director-gerent d’IRTA-Mas Badia, ha subratllat que “els consumidors podran trobar en Poma de Girona una producció abundant i important, de qualitat, tot i l’adversitat de les temperatures altes, i de proximitat, ja que és produïda aquí”. Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona, ha afirmat que des del seu departament tenen com a objectiu “trobar aliments per a tothom amb una alimentació segura i de qualitat, com Poma de Girona, que és referent a molts llocs. Són pomes produïdes a consciència amb l’entorn i que es poden exportar a tot el món”.

Els encarregats de donar el tret de sortida a la temporada han estat Francesc Boix i Maria Plaza, fundadors de Skatenergía, un projecte vinculat al món de l’skate que potencia una vida saludable i sana fomentant el consum de fruita, que han assistit a l’acte simbòlic que ha tingut lloc a la Fundació Mas Badia de Canet de la Tallada. Francesc Boix ha explicat que “els joves venen d’una cultura on estan acostumats a consumir ràpidament. Les pomes són fàcils de consumir, instantànies i són un producte perfecte; ja que tenen l’avantatge que són molt més sanes i adients pel consum”. La també membre d’Skatenergía Maria Plaza ha afegit que “hi ha l’estereotip de l’skater que se centra en hàbits no tant saludables, però nosaltres veiem que hi ha molta gent que no s’hi sent representada i per això vam crear una marca (la poma està representada en el logotip). La poma ens va ajudar a exemplificar aquest moviment, és un producte sa, aporta vitamines i fàcil de portar”.