Els Mossos detenen sis persones que van sostreure 30 quilòmetres de cablejat telefònic de zones rurals

2019-03-17 14:00

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han desarticulat una organització criminal dedicada al robatori de cable de les instal·lacions telefòniques.

L’operació ha permès detenir sis persones, de nacionalitats brasilera, romanesa i espanyola, i d’edats compreses entre els 27 i els 51 anys com a presumptes autores de cinc robatoris amb força de cable telefònic.

El grup es va apropiar de més de 35 quilòmetres de cablejat, i va deixar durant dies sense servei de telèfon diferents poblacions de zones rurals de l’Alt Empordà, el Bages i la Segarra.

La investigació es va iniciar l’any 2018 quan els Mossos van tenir coneixement que s’havien produït 52 sostraccions de cable telefònic en diferents punts de la demarcació de Girona, de les quals 29 es concentraven a la comarca de l’Alt Empordà.

Els lladres van sostreure un total de 30 quilòmetres de cablejat,  el que va causar uns danys valorats en més de 300.000 euros i va suposar deixar sense línia telefònica a 5.519 afectats.

Amb aquestes accions van causar greus perjudicis de seguretat i assistència bàsica, com ara deixar inactius els polsadors d’emergències de persones amb necessitats d’atenció especial. La investigació va permetre identificar els autors dels robatoris, els quals sempre actuaven seguint el mateix patró. 

El grup sempre cometia els il·lícits de nit, escollien zones boscoses properes a carreteres secundàries i on les línies telefòniques estiguessin adjacents a la via.
Un cop havien escollit el lloc, despenjaven els cables sense arribar a tallar-los, així evitaven afectar el servei telefònic.

Per tal de comprovar si la instal·lació disposava d’alarma, un o dos dies abans de materialitzar el robatori tornaven al mateix punt i seccionaven els cables, però novament no se’ls emportaven.

Finalment tornaven per seccionar tot el tram despenjat i endur-se’l a una zona agrícola que la banda tenia a Ripollet. Allà li retiraven l’aïllant per quedar-se només amb el coure.

Els policies van comprovar que dos dels integrants del grup eren els propietaris d’una empresa de reciclatges de metalls de Montcada i Reixac.

Des de l’empresa donaven sortida al coure sostret. Per no aixecar sospites falsejaven els llibres de registre i les factures per tal que no constessin les quantitats reals de metalls venuts, ni tampoc els diners obtinguts en les operacions de compravenda.

Cal remarcar que aquests tipus d’establiment tenen l’obligació de registrar totes les vendes i enviar-les setmanalment a la policia donat que són establiments de risc i estan regulats per la Llei 4/2015 de Seguretat Ciutadana.

Les indicacions policials van permetre acreditar que el grup també hauria participat en altres cinc robatoris similars comesos entre el 3 de gener i el 27 febrer de 2019 a poblacions de l’Alt Empordà, el Bages i la Segarra.

Els policies estimen que fent servir aquest sistema, el grup va aconseguir donar sortida a un total de 17 tones de coure robat, amb les quals haurien aconseguit un benefici superior a 72.000 euros.

Els detinguts, després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb mesures cautelars.