Els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà presenten 14 rutes per a conèixer el seu passat medieval

2020-07-04 10:00

L’Empordà Medieval és una nova iniciativa creada conjuntament pels consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà. Després del mapa de l'Empordà, el projecte del productes de qualitat de l'Empordà, les iniciatives portades a terme a les a cales i camins de ronda d’ambdues comarques i les visites guiades als espais Naturals, els recursos de difusió dels espais medievals es presenten com a una nova oportunitat per sensibiltzar vers el patrimoni conjunt.

Empordà Medieval és un projecte basat en un territori d'alta densitat patrimonial i especialment en l'època medieval, centrat en el Comtat d’Empúries, que durant els seus cinc segles de durada, va generar una història i configurar un territori que encara avui podem identificar en molts dels elements patrimonials que millor identifiquen l’Empordà. Els consells comarcals s'ofereixen un recurs que permetrà resseguir la petjada que han deixat les relacions llargues i complexes des del segle IX fins al XIV de les cases d’Empúries, de Barcelona i els Bisbes de Girona i la gent que va viure durant aquest període de la nostra història.

La proposta presenta 14 rutes construïdes sobre uns elements tangible i una narrativa històrica. Es proposen visites a esglésies, monestirs i convents, castells i nuclis urbans en 50 municipis empordanesos que varen desenvolupar-se durant aquest període i que continuen existint. Aquests itineraris es presenten en un document en català i anglès i un altre en castellà i francès que detallen una durada indicativa i l’extensió dels recorreguts: es pot trobar des d’una proposta de 6 quilòmetres a una de 70. També es detalla l’horari d’obertura dels punts d’interès més notables o fins i tot la indicació d’on es pot trobar la clau per visitar-lo.

L’Empordà medieval «és un projecte que tradueix una idea del que volem ser com a territori turístic: un lloc on la història acull les persones que hi viuen» expliquen els tècnics de les àrees de turisme. L’objectiu d’aquestes iniciatives és generar una sensibilitat i respecte cap al patrimoni oferint noves oportunitats per desenvolupar i fer créixer nous atractius culturals sostenibles.