Els 150 anys d'Alícia al país de les meravelles al Museu del Joguet

2015-07-23 18:00

En motiu del 150è aniversari de la publicació d’un clàssic de la literatura infantil “Les aventures d’Alícia al país de les meravelles” o “Alícia en terra de meravelles” (Alice’s Adventures in Wonderland), el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres exposa des del 25 de juliol diverses edicions d’aquest llibre que integren el fons del Centre de Documentació del Museu. 

D’aquestes edicions ressalten les il·lustracions que acompanyen el text creat pel matemàtic i escriptor britànic Charles Lutwidge Dodgson, més conegut per Lewis Carroll, el pseudònim amb què va publicar la novel·la. El manuscrit original incorporava unes il·lustracions dibuixades amb ploma pel mateix Carroll. Aquest però va recórrer a un il·lustrador professional per a la versió que va publicar-se. Així, la primera edició d’Alice’s Adventures in Wonderland (1865, ed. Macmillan and Co.) duia 42 il·lustracions de John Tenniel. 

El llibre va tenir un gran èxit i poc després va ser traduït a l’alemany i al francès. La primera traducció al català va anar a càrrec de Josep Carner i el va il·lustrar la narradora i dibuixant catalana Lola Anglada. El llibre va publicar-se el 1927 amb el títol d’“Alícia en terra de meravelles” (Ed. Mentora).

Aquesta és una exposició de petit format, amb entrada lliure, que es pot visitar fins a finals de setembre.

Il·lustració de Lola Anglada