Els Consells Comarcals avaluen un programa informàtic de gestió integral dels serveis de transport i menjador escolar

2011-12-09 11:00

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha fet d’amfitrió d’una reunió dels representants de 12 consells comarcals d’arreu de Catalunya per fer un seguiment del programa informàtic CC14. Aquesta iniciativa, a la qual s’hi han afegit un total de 14 consells, consisteix en implementar un sistema per a la gestió integral dels serveis de transport i menjador escolar a través d’un mètode molt avançat que aplica les noves tecnologies de la informació.

Aquesta és una aposta dels consells comarcals per a millorar la gestió d’aquests dos serveis, optimitzant costos i fent més eficient el control de les dues àrees. La iniciativa va ser inclosa en el programa Plan Avanza 2 que promou la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions. La implantació del software expressament creat per a tots aquests consells es va realitzar durant el curs 2010-2011. Cal recordar que la gestió dels serveis de transport i de menjador escolar ha estat delegada des de fa anys als consells comarcals per part del departament d’Educació de la Generalitat.

El vicepresident del Consell Comarcal, Joaquim Felip, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents a la trobada tot recordant que “fa uns 3 anys, en una reunió de tècnics informàtics, va sortir l'idea de crear un programa de gestió telemàtica per utilitzar per part dels serveis d'educació dels diferents consells. Passat aquest temps el programa ha anat fem el seu camí, millorant i adaptant-se a les diferents peticions dels usuaris”.

Felip va reconèixer que el programa CC14 “pot ser una eina molt útil per al treball en xarxa de tots els agents del món educatiu. Recordeu que, cada dia més, la societat ens demana més eficàcia i més immediatesa. Doncs bé, tots vosaltres teniu a la mà uns recursos, en aquest cas informàtics, que si els sumen a les sinergies positives que genera, el resultat pot ser extraordinari i, sobretot, beneficiós per al ciutadà al qual tots nosaltres estem al seu servei”.

Després de la sessió de treball es va constatar que l’aplicació del programa es desenvolupa amb normalitat a la gran majoria de consell, però el fet d’incloure moltes dades suposa una complexitat a l’hora d’introduir-les encara que desprès es guanya en la rapidesa de l’explotació. Es va fer palès  que allò que costa més d’implantar és la lectura de codi QR en el carnet dels alumnes i facilitar la rapidesa d’assistència als centres. Hi ha llocs que no es pot carregar el llistat d’alumnes perquè en segons quines comarques hi ha indrets sense cobertura. També es va parlat d’estudiar la possibilitat de realitzar el pagament del transport no obligatori en codi de barres per facilitar el sistema d’abonament a través dels caixers automàtics i així estalviar temps i la generació de més paper.

El Consell de l’Alt Empordà és una de les institucions comarcals catalanes que més ha desenvolupat l’explotació d’aquest Pla Avanza gràcies a l’eficàcia del seu departament d'Informàtica i  de l’àrea d’Educació. En aquest sentit s’ha marcat una data del mes de març de l’any vinent perquè la inspectora de transport del Consell, que ja desenvolupa el programa durant aquest curs, faci una jornada de formació als altres consells que encara no han arribat a aquest nivell d’explotació i el puguin implantar de cares al curs vinent.