El Servei Català de Trànsit posa en marxa una campanya preventiva de control d'alcohol i altres drogues coincidint amb el Carnestoltes

2018-02-08 19:00

Des d’avui dijous 8 de febrer, el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals la segona de les disset campanyes de control i vigilància previstes pel 2018. Aquesta està centrada en el control de drogues i alcohol i durarà fins el proper dimecres 14 de febrer.

Durant el 2017 es van fer tres campanyes preventives de control de drogoalcoholèmia, coincidint amb Carnestoltes, Sant Joan i Nadal. En aquestes campanyes, un 4,8% de les persones a qui es van fer proves van donar positiu per alcoholèmia; d’aquests positius, un 79,68% va ser per via administrativa, i un 20,32%, per via penal. Pel que fa als controls de drogues, els positius van ser un 47,72% del total de proves realitzades.

TAXA 0,0%, LA MÉS SEGURA

Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa. Cal tenir en compte que l’alcohol no afecta de la mateixa manera cada persona, ni existeix una quantitat comuna a partir de la qual comença el deteriorament de les capacitats de conducció. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.

Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant aquests dies de Carnestoltes, hi ha diverses opcions, entre elles:

-La figura del conductor alternatiu: Entre un grup d’amics que surt de festa, s’escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.

-També hi ha l’opció d’agafar transport públic per no córrer riscos a la carretera si s’ha consumit alcohol.

D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.

 

Des del dijous 8 de febrer i fins el dimecres dia 14, les Àrees Regionals de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, tenen previst realitzar 618 controls de drogues i alcohol a la xarxa viària catalana per tal de reduir el nombre de morts i de ferits greus en accident de trànsit, conscienciar als conductors sobre les conseqüències negatives dels accidents, augmentar la percepció de control sobre aquesta obligació normativa i interceptar el major nombre de conductors amb alcoholèmia/drogues positius. D’altra banda, les policies locals del territori també reforçaran durant els dies de celebració del Carnestoltes els seus controls de drogoalcoholèmia.