El Festival Còmic es reinventa buscant nous escenaris mentre El Jardí està en obres

2018-02-24 18:00

El Festival Còmic, que se celebrarà del 29 de març al 2 d’abril a Figueres, coincidint com és habitual amb Setmana Santa, arriba a la seva onzena edició amb més d’una quinzena d’espectacles i activitats amb reconeguts noms de l’escena còmica internacional i nacional. A més, presenta nous espais i també una nova imatge: una pela de plàtan que serveix com a metàfora perfecta per plasmar que en comèdia els accidents sempre són aprofitables. I és que les reformes del Teatre Municipal el Jardí, fins ara seu principal de la majoria d’espectacles, han obligat al festival a reinventar-se i a trobar nous escenaris per convertir un any més la ciutat en la capital de l’humor. 

Alguns d’habituals es mantenen, com l’Espai Citröen (plaça Catalunya) i d’altres s’hi sumen per primera vegada, l’Auditori Caputxins i l’Antiga Presó. Sí, l’Antiga Presó, perquè aquest any el festival acabarà a la presó (seguint la tendència general). La Biblioteca Fages de Climent, el Centre Cívic Joaquim Xirau o les escoles Josep Pallach i Parc de les Aigües són els altres escenaris que acolliran propostes per passar una bona estona i portar l’humor als diferents barris de la ciutat. 

Per un costat, per la Sala La Cate hi passaran destacades companyies com la suïssa Starbugs Comedy, que estrena nou espectacle al nostre país, Crash Boom Bang, caracteritzat per les seves acrobàcies, ball i teatre gestual; els catalans The Chanclettes, que celebren 20 anys als escenaris amb l’espectacle #DputuCooL, i una nit d’humor molt femenina amb els monòlegs de quatre artistes de la ironia i la paraula ben disparada, com són Yolanda Ramos, Judit Martin, Maribel Salas i Patricia Sornosa. 

L’Espai Citroën, a la plaça Catalunya, proposa un cop més espectacles teatrals de luxe de forma gratuïta, amb les actuacions del jove clown portuguès Godot, el nou fitxatge del Cirque du Soleil a Las Vegas; els catalans Chapertons, que presenten un espectacle amb els millors gags dels seus 25 anys de carrera, i el Duo Full House, un dels duets internacionals més veterans i assidus dels teatres i festivals més reconeguts d’arreu del món.

L’Auditori Caputxins, per la seva banda, acollirà artistes del territori amb l’espectacle Imprólogo de José Malaguilla, mestre de la improvisació i construcció d’escenes divertides a partir dels suggeriments dels espectadors, i The Feliuettes amb el seu Cobi, Curro i Naranjito, un cabaret musical revival de sèries, pel·lícules i dibuixos animats per nostàlgics de tota una època. 

Com no podia ser d’una altra manera, l’escenari de l’Antiga Presó serà el més reivindicatiu acollint una xerrada sobre la llibertat d’expressió que anirà a càrrec d’artistes i periodistes afectats per la censura i la repressió. Abans hi haurà també un toc distès i còmic amb els esquetxos de la companyia Impro Barcelona, que a través d’escenes i situacions d’allò més comunes trauran la cara més divertida a les injustícies que estan a l’ordre del dia.

Per últim, a la Biblioteca Fages de Climent Joan Lluís Bozzo, íntim amic de Pepe Rubianes, presentarà el seu llibre Pepe i jo, on relata històries sobre el cèlebre
humorista. 

La formació i les propostes de creixement personal tampoc hi faltaran en aquesta edició, amb activitats ja consolidades com la risoteràpia i el ioga del riure, que amplien la seva capacitat per acollir més participants, i un curs intensiu de clown destinat a professionals impartit per Anton Valén, reconegut pallasso del Cirque du Soleil i un dels docents més prolífics de tècnica actoral, teatre gestual i clown a escala internacional. 

A partir de l’1 de març al web festivalcomic.cat es podrà consultar tota la programació i adquirir les entrades d’aquest nova edició d’un festival únic a Catalunya que esdevé un any més l’oferta cultural per a tots els públics més divertida de la Setmana Santa.