El Centre Excursionista Empordanès i la IAEDEN fan una denúncia pública contra el tancament dels camins veïnals de Cantallops, Sant Climent i Espolla a Requesens

2020-07-01 17:00

El Centre Excursionista Empordanès i la IAEDEN fan una denúncia pública contra el tancament dels camins veïnals de Cantallops, Sant Climent i Espolla a Requesens. Aquesta mesura es va prendre durant l'estat d'alarma per a combatre la Covid-19. També, segons comenten aquestes dues entitats, "de manera més informal s'ha relacionat aquest tancament de camins per evitar el narcotràfic".  

Acabat l'estat l'alarma i els camins segueixen tancats, amb l'agreujant que als camins veïnals de Sant Climent i Espolla, i de forma impune, s'han tallat arbres per dificultar el pas de vehicles. Però no només això, aquesta acció de tancament de camins veïnals representa una dificultat pels serveis d'emergència en cas d'incendi o accident.   

Requesens és una muntanya emblemàtica per a tota la comarca, un dels pulmons empordanesos i conté mostres destacables de patrimoni cultural, arqueològic i arquitectònic, des del neolític al segle XIX. A més, de forma especial, ho és per Cantallops, la Jonquera, Sant Climent, Espolla i Mollet de Peralada. En aquest sentit forma part del paisatge sentimental de nombroses persones i famílies. Aquest vincles emocionals i familiars la doten d'un significat molt poderós a tots nivells. 

Les processons que escara s'hi celebren són de gran interès antropològic, social i cultural. Aquestes manifestacions culturals són d'una gran potència i, el seu simbolisme de gran abast, en la línia dels estudis dels grans sociòlegs del segle XIX.  

A més d'emblemàtica, és la joia de la corona del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, un patrimoni natural i monumental excepcional. Destaca el castell de Requesens, element protegit amb la figura de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i un dels símbols de la comarca. En aquest i en altres sentits la Muntanya de Requesens és un dels referents indiscutibles de l'excursionisme català i empordanès. 

La denominació històrica d'aquests replecs muntanyosos de Pirineu empordanès, d'aquesta part més oriental que és l'Albera, és "Muntanya de Requesens" o "veïnat de Requesens", una parròquia i Santuari marià que van passar a integrar-se a la parròquia de Cantallops, un poble que té la parròquia més gran que el terme. Mai abans, la Muntanya o al veïnat de Requesens, se l'havia anomenat "Finca de Requesens". Anomenant-la així, un terme totalment ahistòric, es fan desaparèixer les fortes connotacions socials. 

Per tot això, la IAEDEN i el Centre Excursionista Empordanès demanen als ajuntaments de la Jonquera, Espolla, Sant Climent i Cantallops i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i al Paratge Natural de l'Albera perquè treballin per la seva reobertura. Així mateix demanen als propietaris de la muntanya que retirin els obstacles que no permeten accedir a la muntanya de Requesens i que retornin a la normalitat l’accés dels camins, com sempre havia estat.