Dalí triomfa a Milà i Atlanta amb 300.000 visitants

2010-11-29 20:00

Les exposicions internacionals que tenen lloc a Itàlia i als Estats Units dedicades a Salvador Dalí ja sumen 300.000 visitants. En concret, el Palazzo Reale de Milà acull la mostra Il sogno s’avvicina (El somni s’apropa), des del 22 de setembre fins al 30 de gener de 2011 i ja ha rebut més de 136.000 visitants en tan sols dos mesos. Per la seva banda, el High Museum of Art d’Atlanta (Geòrgia) és la seu de l’exposició Dalí. The late work (Dalí. L’obra tardana) que es pot veure des del 7 d’agost fins al 9 de gener, i ja ha estat visitada per 173.000 persones en quasi 4 mesos.

L’exposició de Milà aprofundeix sobre la relació entre l’artista i el paisatge. Ha estat possible gràcies a obres prestades per institucions com la Fundació Gala-Salvador Dalí i el Museo nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid. Paisatges històrics, la primera de les 4 seccions en que es divideix, està dedicada al tema del record i de la contemporaneïtat i ofereix als visitants obres com La Venus de Milo amb calaixos i Visage de la guerre. Les Tres edats i la Recerca de la quarta dimensió es poden admirar a la secció Paisatges autobiogràfics, en la que se presenta també la reconstrucció de la Sala Mae West. A la secció Paisatges de l’absència, la figura i la creativitat surrealista de Dalí es manifesta en la seva plenitud. La secció conclusiva L’Epíleg amb obres que desvetllen memòries clàssiques i renaixentistes, atmosferes metafísiques i icones pop, vol ser una síntesis del recorregut expositiu.

Dalí. The late work és el resultat de dos anys de recerca i de la col·laboració entre els equips del High Museum of Art d’Atlanta, la Fundació Dalí i el museu Salvador Dalí de Saint Petersburg (Florida). El seu objectiu és revisar l’obra tardana de l’artista. Reuneix un centenar de peces de la producció daliniana dels darrers 40 anys: més de 40 pintures, pel·lícules, escultures, joies i fotografies, que exploren l’experimentació en temes científics, psicològics i religiosos. Una de les obres que es podrà veure és l’emblemàtic Crist de Sant Joan de la Creu (1951) procedent de la Kelvingrove Art Gallery & Museum de Glasgow, o Santiago El Grande (1957) de la Beaverbrook Art Gallery, Canadà.

Aquesta exposició confereix a l’obra tardana de Dalí la seva merescuda reconsideració. Si bé tradicionalment s’han establert els anys 20s i 30s com la millor època de l’artista, el High Museum s’ha marcat com a fita desvetllar la segona meitat de la trajectòria daliniana, la producció posterior a la Segona Guerra Mundial, quan la seva vessant més histriònica el va convertir en una celebritat però al mateix temps el va aïllar del món de l’art. Al llarg dels anys 50s i 60s Dalí va crear obres de gran format i complexitat i va continuar experimentant a partir de l’hiperrealisme cap a noves dimensions de l’art.

El director del museu, Michael Shapiro, i el comissari de la mostra, Elliott King, doctor en història de l’art, coincideixen a dir que aquesta mostra aportarà nova llum al Dalí post-surrealista i posicionarà l’obra que Dalí va realitzar a partir dels anys 40 en el lloc que li correspon a les pàgines de la història de l’art del segle XX.